open-navfaktor-logo
search
Novi problemi
Bićo: Zbog kišovitog i hladnog vremena kasni proljetna sjetva
Trenutne vremenske prilike i kišovito vrijeme itekako utječu na sjetvu i vrlo loše će se na kraju odraziti na krajni ishod, bit će slabiji rod i kasnit će dosta sve, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Bićo.
11.05.2023. u 11:31
get url
text

Naglasio je kako zbog kišovitog i hladnog vremena dosta kasni proljetna sjetva.

- Jedan dio je odrađen, drugi još nije i sve se radi na etape. Vrijeme je dosta hladno za ovo doba godine, tako da i ono što je zasijano, slabo niče. Generalno nije nimalo dobro. Na kraju će biti slabiji rod, kasnit će dosta sve i sa žetvom i sa svim - kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, što se tiče plasteničke proizvodnje, dobar dio sjetve u zatvorenom prostoru je odrađen jer tu vremenske nepogode što se tiče kiše ne prave problem.

- Problem je samo što je vrijeme hladno i nema sunca tako da će i tu biti dosta kašnjenja - kazao je Bićo.

Dodao je da vlaga pogoduje poljoprivrednim nametnicima i raznim bolestima koje napadaju zasijane kulture.

- Za 50-ak dana je žetva pšenice, a vlaga pogoduje nametnicima, napadaju je razne bolesti. To mislim na jesenju sjetvu i ona za mjesec i malo više stiže i dosta je trenutno ugrožena od nametnika. Ovo što se sije na proljeće kasni. Tako da će i tu biti problem. Ima dosta vlage, što nije dobro, nema sunca, vrijeme je hladno. Tako da će to sve utjecati na proizvodnju - smatra Bićo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.