open-navfaktor-logo
search
Poticaji na čekanju
Bićo: Zbog političkih igara ispaštaju poljoprivrednici, na jesen nam prijeti eksplozija cijena hrane
U prvih pet mjeseci 2021. godine zabilježen je velliki rast cijena stočne hrane, što bi moglo imati višestruke negativne posljedice za poljoprivredu u Bosni i Hercegovini. 
12.06.2021. u 21:46
get url
text

Kukuruz i suncekretova sačma skuplji su za više od 30 posto, pšenica 20 posto, tome treba dodati i povećanje cijena goriva i đubriva. U takvoj situaciji upitan je opstanak prije svega stočara i mljekara, a na jesen bi bh. građani na tržnicama mogli imati veoma skupu hranu.

- Stanje bi lako moglo postati katastrofalno. Poskupljenja stočne hrane su drastična, a otkupna cijena mlijeka je ista više od 10 godina. I gdje će tu proizvođač pronaći rentabilnost svog poslovanja?

Država treba subvencionirati mljekare, uvesti zaštitne cijene. U protivnom, na jesen bi mogli imati eksploziju cijena proizvoda. Istovremeno, može doći do gašenja velikog broja farmi, a što će za posljedicu imati veliki broj ugašenih radnih mjesta, veliko smanjenje proizvodnje - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

Iako je drugi kvartal na izmaku, poljoprivrednici u FBiH još nisu dobili poticaje.

- Razlog je što Srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH nije prošla parlamentranu proceduru.

Podsjećam da je Vlada FBiH usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o potrebi produženja važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH 2015-2020. za još jednu godinu. Koliko imam informacije, zapelo je u Domu naroda FBiH, gdje opozicione partije Naša stranka i Narod i pravda nisu za. I sada zbog tih političkih igara ispaštaju poljoprivrednici - ističe Bićo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.