open-navfaktor-logo
search
Novi gaf
Biden brkao Gazu sa Ukrajinom
Američki predsjednik Joe Biden greškom je dva puta pomenuo Ukrajinu kada je govorio o planovima SAD-a za izbacivanje pomoći iz zraka na Pojas Gaze.
02.03.2024. u 10:19
get url
text

VEZANI TEKST - Biden rekao da se sastao sa predsjednikom Francuske koji je umro prije 28 godina

U svom govoru se osvrnuo na izbacivanje pomoći iz aviona Ukrajini, ali zvaničnici Bijele kuće su pojasnili da je mislio na Gazu, piše Sky News.

Biden je rekao da će isporuka "hrane i zaliha" biti dostavljena "u narednim danima".

Predsjednik Joe Biden dva puta je pobrkao Gazu s Ukrajinom jer je najavio da će SAD pružiti očajnički potrebnu pomoć ratom razorenoj palestinskoj teritoriji.

- U narednim danima, pridružit ćemo se našim prijateljima u Jordanu i drugim zemljama u izbacivanju dodatne hrane i zaliha u Ukrajinu i pokušat ćemo da nađemo dodatne puteve ka Ukrajini - kazao je Biden.

Biden (81) je potvrdio u petak da će humanitarna pomoć biti isporučena. To je kazao nakon što je saopćeno da je 30.000 Palestinaca umrlo od početka rata prošlog oktobra, te dan nakon što je ubijeno najmanje 112 Palestinaca, a povrijeđeno više od 750 dok su gomile ljudi jurile oko konvoja kamiona s hranom.

Miješanje Ukrajine s Gazom nije prvi gaf američkog predsjednika. On je, između ostalog, nedavno pomiješao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa Francoisom Mitterrandom, bivšim predsjednikom Francuske koji je umro 1996. godine. Pri tome je prvo bio rekao da je bio predsjednik Njemačke, pa se ispravio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.