open-navfaktor-logo
search
Održao press
Biden izbjegao odgovor na pitanje novinara da li Izrael u Gazi djeluje u skladu sa zakonima rata
Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je izbjegao odgovor na novinarsko pitanje da li se Izrael u Gazi ponaša u skladu sa zakonima rata.  
19.10.2023. u 16:20
get url
text

VEZANI TEKST - Biden poručio Netanyahuu: Niste sami, nastavit ćemo čuvati vam leđa dok radite na odbrani svog naroda

- Gospodine predsjedniče, djeluju li Izraelci u okviru zakona rata o kojima ste govorili prošle sedmice - upitao je novinar Bidena.

Umjesto odgovora na pitanje, Biden je rekao:

- Drago mi je da smo razgovarali sa vama.

Nakon toga je napustio prostoriju za novinare u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, gdje se Air Force One zaustavio zbog goriva na povratku u Washington.

Za napad na Al-Ahli Baptist Hospital u Gazi u kojem je u utorak ubijena 471 osoba, naširoko se okrivljuje izraelski zračni napad, dok Izrael negira umiješanost.

Taj incident, kao i izraelska "potpuna opsada" Gaze, isključivanjem vode, struje i goriva, naveli su demonstrante širom svijeta i mnoge posmatrače da optuže Izrael za kršenje pravila ratovanja.

Prethodno je Biden negirao izvještaje izraelske štampe da su američki zvaničnici izjavili da će, ako Hezbollah započne rat protiv Izraela, američka vojska podržati izraelsku vojsku.

O mogućnosti da Izrael otkaže svoju nadaleko očekivanu kopnenu operaciju protiv Gaze, Biden je rekao da izraelski i američki vojni zvaničnici razgovaraju o tome koje bi mogle biti alternative. Naveo je da se nastavljaju napori na evakuaciji američkih državljana iz Gaze.

VEZANI TEKST - SAD uložio veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnom prekidu vatre u Gazi

U telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem po povratku iz Izraela, Biden je rekao da je Sisi pristao da otvori granicu za oko 20 kamiona pomoći za ulazak u Pojas Gaze, kojem je jako potrebna pomoć.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na 3.785, uz više od 12.000 povrijeđenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.