open-navfaktor-logo
search
Odmazda
Biden naredio napad na proiransku grupu nakon što su tri američka vojnika ranjena u napadu dronom u Iraku
Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je američkoj vojsci da izvrši uzvratne zračne napade na grupe milicija koje podržava Iran nakon što su tri američka vojnika ranjena u napadu dronom u sjevernom Iraku, prenosi AP.
26.12.2023. u 08:02
get url
text

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da je jedan od američkih vojnika zadobio teške povrede u napadu koji se dogodio ranije u ponedjeljak. Milicija koju podržava Iran, Kataib Hezbollah i pridružene grupe, pod okriljem militanata koje podržava Iran, preuzele su odgovornost za napad u kojem je korišten jednosmjerni dron.

Biden, koji provodi Božić u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu u Marylandu, upozoren je na napad od savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jakea Sullivana ubrzo nakon što se dogodio i naredio je Pentagonu i njegovim najvišim pomoćnicima za nacionalnu sigurnost da pripreme opcije odgovora na napad na zračnu bazu koju koriste američke trupe u Erbilu.

Sullivan se konsultirao sa ministrom odbrane Lloydom Austinom. Bidenov zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer bio je s predsjednikom u Camp Davidu i sazvao je glavne pomoćnike da pregledaju opcije, prema američkom zvaničniku, koji nije bio ovlašten da javno komentira i zatražio je anonimnost.

U roku od nekoliko sati, Biden je sazvao svoj tim za nacionalnu sigurnost na poziv u kojem su Austin i general CQ Brown, predsjedavajući Združenog gemeralštaba, upoznali Bidena o opcijama odgovora. Biden je odlučio da gađa tri lokacije koje koriste Kataib Hezbollah i pridružene grupe, rekao je zvaničnik.

Američki napadi izvedeni su u utorak oko 4:45 ujutro u Iraku, manje od 13 sati nakon što je napadnuto američko osoblje. Prema američkoj Centralnoj komandi, u uzvratnim udarima na tri lokacije, "uništeni su ciljani objekti i vjerovatno ubijen niz militanata Kataib Hezbollaha".

- Predsjednik ne stavlja veći prioritet od zaštite američkog osoblja koje služi u opasnosti. Sjedinjene Države će djelovati u trenutku i na način po našem izboru ako se ovi napadi nastave - rekla je Watson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.