open-navfaktor-logo
search
Kontrola nad migracijom
Biden objavio nove granične mjere i poslao poruku potencijalnim migrantima
Sjedinjene Države koristit će ograničenja iz ere pandemije da brzo protjeraju kubanske, nikaragvanske i haićanske migrante uhvaćene u nelegalnom prelasku granice između SAD-a i Meksika, najavio je u četvrtak predsjednik Joe Biden, u nastojanju da preuzme kontrolu nad migracijom.
05.01.2023. u 21:29
get url
text

Istovremeno, Biden će dopustiti da do 30.000 ljudi iz te tri zemlje plus Venecuele svakog mjeseca uđe u zemlju avionom.

- Ovaj novi proces je uredan, siguran i human - rekao je on.

Dodao je da je njegova poruka potencijalnim migrantima s Kube, Haitija ili iz Nikaragve bez američkog sponzora: "Nemojte se samo pojaviti na granici".

Plan je dio šireg napora da se odvrati rekordan broj prelazaka granice i odgovori na politički i humanitarni izazov koji muči predsjednika otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021.

Sveobuhvatan plan imigracije

- Ove akcije same po sebi neće popraviti cijeli naš imigracioni sistem - izjavio je Biden, ali bi, kako navodi, mogle predstavljati "dobar posao".

Rekao je da je poslao Kongresu sveobuhvatan plan imigracije, ali da ga republikanci neće razmotriti niti odobriti dodatni novac za nove sudije ili službenike za azil.

- Nemamo dovoljno imigracionih sudija da presuđuju po zahtjevima - rekao je on.

Očekuje se da će imigracija biti centralno pitanje razgovora kada Biden otputuje u Mexico City na samit sjevernoameričkih lidera 10. januara s meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije rekao je da će nova politika povećati legalne puteve ka Sjedinjenim Državama kako bi "nastavili donositi posljedice za one koji pokušaju nezakonito ući u Sjedinjene Države".

- Pravni putevi koje danas najavljujemo su velikodušni, ali istovremeno postoje ozbiljne posljedice ako ih se zaobiđe - izjavio je zvaničnik novinarima.

Biden je iskoristio svoj govor da izvrši pritisak na republikance da prestanu blokirati njegove prijedloge za reformu imigracije i granične mjere i da Kongres osigura neophodna sredstva.

Demokratski predsjednik posjetit će El Paso u Teksasu u nedjelju, što je njegovo prvo putovanje na jugozapadnu granicu s Meksikom otkako je preuzeo dužnost.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će se Biden, dok je u El Pasu, pozabaviti operacijama provođenja sigurnosti granica i sastati se s lokalnim zvaničnicima.

El Paso, demokratsko uporište s historijatom dobrodošlice imigrantima, posljednjih mjeseci muči se da se izbori s desecima hiljada migranata koji prelaze granicu iz Meksika.

Meksiko će primati do 30.000 protjeranih migranata mjesečno

Prema planu koji je objavljen u četvrtak, Meksiko će primati do 30.000 protjeranih migranata mjesečno s Kube, Nikaragve, Haitija i Venecuele, navodi se u izvještaju Bijele kuće. U novembru su američki granični službenici na granici s Meksikom naišli na 82.000 migranata iz tih zemalja, sudeći prema podacima američke vlade.

Migranti koji ne mogu biti protjerani nazad u Meksiko sve će više biti podvrgnuti brzom procesu deportacije poznatom kao "ubrzano uklanjanje", rekao je visoki zvaničnik.

Reuters je prošle sedmice javio da je Bidenova administracija planirala provesti nova ograničenja.

Grupe za prava migranata i neki demokrati kritizirali su Bajdena zbog nastavka protjerivanja, što je, kako kažu, u suprotnosti s njegovim obećanjima iz kampanje 2020. o humanijem imigracionom sistemu, i blokiraju migrante da ostvare pravo na podnošenje zahtjeva za azil, izlažući ih ozbiljnim rizicima u Meksiku kao što su otmica i napad.

Promjena politike uslijedila je nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a krajem decembra da ograničenja iz ere pandemije, poznata kao Član 42, moraju ostati na snazi možda mjesecima dok se odvija pravna bitka, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.