open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Biden: Pandemija koronavirusa je gotova
Predsjednik Sjedinjenih Američki Država Joe Biden rekao je da vjeruje da je pandemija COVID-19 gotova, ali je priznao da SAD i dalje ima problem s virusom koji je ubio više od milion Amerikanaca.
19.09.2022. u 08:38
get url
text

- Pandemija je gotova. Još imamo problem s COVID-19. Još puno radimo na tome. Jeste, ali pandemija je gotova - rekao je Biden u intervjuu za CBS, prenosi CNN

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je na brifingu prošle sedmice da je kraj pandemije COVID-19 "na vidiku" i da svijet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju.

Prošlog mjeseca, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prilagodili su svoje smjernice za COVID-19 kako bi pozvali naciju da odustane od mjera kao što su karantin i socijalno distanciranje i umjesto toga da se fokusira na smanjenje teških bolesti od COVID-19. Međutim, agencija kaže da su neki ljudi, uključujući one koji su stariji, imunokompromitovani, imaju određene invalidnosti ili osnovna zdravstvena stanja, pod većim rizikom od ozbiljnih bolesti i možda će morati poduzeti više mjera opreza.

Vlada SAD-a još proglašava COVID-19 hitnim stanjem u javnom zdravstvu.

Bilo je oko 65.000 novih slučajeva zaraze prijavljenih svakog dana u protekle dvije sedmice, pokazuju podaci sa Univerziteta Johns Hopkins, a prijavljeni slučajevi opadaju u gotovo svakoj državi. Širom Sjedinjenih Država svaki dan oko 400 ljudi umire od posljedica zaraze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.