open-navfaktor-logo
search
Nakon glasanja Senata
Biden potpisao podršku članstvu Švedske i Finske u NATO-u
Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak dokumente kojim Sjedinjene Američke Države (SAD) formalno podržavaju članstvo Finske i Švedske u Sjevernoatlanskom savezu (NATO), rekavši da će njihov ulazak učiniti alijansu jačom nego ikad.
09.08.2022. u 22:34
get url
text

Biden je potpisao dokumente kojima se podupire članstvo Švedske i Finske u alijansi nakon što je Senat prošle sedmice velikom većinom glasao za ulazak nordijskih zemalja u NATO.

Potpisujući protokole, Biden je rekao da će Finska i Švedska "ispuniti sve zahtjeve NATO-a", a njihovo članstvo "će učiniti naš savez jačim i učiniti Ameriku i američki narod sigurnijim".

- Nastojeći da se pridruže NATO-u, Finska i Švedska preuzimaju svetu obavezu. Napad na jednog je napad na sve. Naš savez je bliskiji nego ikad. Ujedinjeniji je nego ikad. A kada Finska i Švedska povećaju broj saveznika na 32, bićemo jači nego ikad - rekao je Biden.

Švedska i Finska su u maju formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja pa čak i podrške terorističkim grupama.

Dvije zemlje su zvanično pozvane da se pridruže NATO-u nakon što je Turska ukinula veto na njihovo članstvo nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma 28. juna.

Dosad je 23 saveznika podržalo ulazak tih zemalja u NATO, a Biden je pozvao članice koje to još nisu učinile da, što je prije moguće, završe svoje procese ratifikacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.