open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden potpisao zakon o otkrivanju podataka o porijeklu COVID-19
Američki predsjednik Joe Biden, tri godine nakon izbijanja pandemije COVID-19, potpisao je u ponedjeljak zakon kojim je svojoj vladi naložio da objavi što je više moguće povjerljivih informacija o porijeklu novog koronavirusa, posebno u vezi s laboratorijom u Wuhanu.
21.03.2023. u 08:13
get url
text

Zakon je nedavno jednoglasno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu.

Zakon nalaže nacionalnom direktoru obavještajnih službi da otkrije obavještajne podatke u vezi s Kineskim institutom za virologiju u Wuhanu.

Također propisuje da se objavljuju podaci o istraživanjima koja su provedena prije izbijanja pandemije, ali dopušta vladi da određene informacije zataji od javnosti zbog nacionalne sigurnosti ili radi zaštite metoda i izvora prikupljanja podataka.

- Slažem se s ciljem Kongresa da se objavi što više informacija o porijeklu koronavirusa - objavio je u ponedjeljak Biden, koji smatra da bi porijeklo bolesti trebalo istražiti kako bi se uspješnije spriječile nove pandemije.

 - Moja vlada nastavit će provjeravati sve povjerljive informacije u vezi s porijeklom koronavirusa, uključujući moguće poveznice s Institutom za virusologiju Wuhan - rekao je najavljujući deklasificiranje do sada prikupljenih podataka, s iznimkom informacija koje bi ocijenili štetnim za nacionalnu sigurnost.

Američke obavještajne agencije podijeljene su oko toga je li vjerovatni izvor smrtonosnog virusa curenje iz laboratorija ili prijenos sa životinja na tržnici u Wuhanu.

Stručnjaci kažu da se pravo porijeklo koronavirusa, koji je ubio više od 1,1 milion ljudi u Sjedinjenim Državama i još milione širom svijeta, možda neće znati godinama, ako ikada i bude, prenosi STA.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.