open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje Hanuke
Biden: U Americi nema mjesta za mržnju prema Jevrejima, muslimanima ili bilo kome drugom
Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak na porast antisemitizma širom svijeta tokom obilježavanja Hanuke, jevrejskog praznika koji traje osam dana.
12.12.2023. u 09:25
get url
text

- Također prepoznajem da ste povrijeđeni zbog tišine, straha i za svoju sigurnost jer je nalet antisemitizma u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta bolan. Znate, vidimo to u našim zajednicama, školama, fakultetima i društvenim medijima - rekao je Biden na prijemu u istočnoj sobi Bijele kuće.

Dodao je da SAD sprovodi "prvu ikada" nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma.

- Da budem jasan: u Americi nema mjesta mržnji prema Jevrejima, muslimanima ili bilo kome drugom - poručio je američki predsjednik.

Prijem je uslijedio više od dva mjeseca nakon što je izraelska vojska pokrenula ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas. U sukobu je ubijeno najmanje 18.205 Palestinaca i 1.200 Izraelaca.

Istovremeno, grupa jevrejskih demonstranata okupila se ispred Bijele kuće tražeći prekid izraelskih napada na Gazu i pozvala na prekid vatre.

Američki zvaničnici nedavno su pozvali Izrael da "smanji civilne žrtve" u Pojasu Gaze.

Biden je rekao da je imao nesuglasice s nekim od izraelskog rukovodstva.

- Poznajem Bibija (izraelskog premijera Benjamina Netanyahua op.a.) već 51 godinu. Na svom stolu ima sliku na kojoj smo on i ja kada je bio mladi pripadnik izraelske službe ovdje, vanjske službe, a ja sam bio 32-godišnji senator. I na vrhu sam napisao "Bibi, volim te, ali ne slažem se ni sa čim što moraš da kažeš." Danas je otprilike ista stvar - dodao je.

Ističući svoju posvećenost pružanju vojne pomoći Izraelu "dok se ne riješi Hamasa", Biden je rekao da Izraelci moraju biti oprezni.

- Javno mnijenje cijelog svijeta može se promijeniti preko noći. Ne možemo dopustiti da se to dogodi - poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.