open-navfaktor-logo
search
Pratit će dešavanja
Biden: Vidjet ćemo da li će Rusi slijediti ono što govore
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će pratiti šta će se dalje dešavati na terenu nakon što je Rusija objavila da će smanjiti ofanzivu na dva ukrajinska grada.
29.03.2022. u 22:11
get url
text

- Vidjet ćemo. To mi ništa ne znači dok ne vidim njihove postupke. Vidjećemo da li će slijediti ono što govore - rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

- Samo da vidimo šta to imaju da ponude - kazao je.

U međuvremenu, Biden je rekao da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nastaviti da provode sveobuhvatne sankcije koje su uveli Rusiji kao odmazdu za njen rat protiv Ukrajine te da će nastaviti slati vojnu pomoć za jačanje ukrajinske vojske.

Ranije u utorak, predstavnici Rusije su izjavili u Istanbulu da će značajno smanjiti vojne aktivnosti u pravcu Kijeva i Černihiva kako bi povećali povjerenje u buduće mirovne pregovore.

U Istanbulu je danas završen još jedan sastanak pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine. Sastanak je održan u predsjedničkom uredu u Dolmabahceu.

VEZANI TEKST - Završeni pregovori u Istanbulu, Rusi obećali: Radikalno ćemo smanjiti vojne aktivnosti oko Kijeva i Černihiva

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati nisu postignuti.

Turkiye je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.179 civila ubijeno u Ukrajini, a 1.860 ih je ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,9 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.