open-navfaktor-logo
search
Pomoć u agresiji
Bijela kuća: Vjerujemo da Iran šalje Moskvi stotine dronova za rat u Ukrajini
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u ponedjeljak da imaju obavještajne podatke da će Iran uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, u Moskvu za rat u Ukrajini i da će vršiti obuku ruskih vojnika za upravljanje dronovima, javlja Anadolu Agency (AA).  
12.07.2022. u 08:03
get url
text

Sullivan je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući prokomentarisao posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Bliskom Istoku, koja počinje sutra, te he odgovarao na pitanja novinara.

Ističući da bi Iran trebao poduzeti određene korake u vezi s nuklearnim sporazumom, Sullivan je rekao: "Nismo postavili vremenski okvir za ovaj sporazum. Sporazum je na stolu. Mi i naši evropski partneri to podržavamo. Iran bi trebao poduzeti korak prema ovom sporazumu."

Sullivan je dodao da Rusija nije mogla dobiti ono što je željela i da ima problema s oružjem.

- Imamo informacije da će iranska vlada Rusiji uskoro dati stotine bespilotnih letjelica i da će među njima biti i naoružanih bespilotnih letjelica. Osim toga, ova informacija ukazuje na to da će Iran obučavati ruske vojnike za korištenje ovih bespilotnih letjelica, a taj bi proces mogao započeti ovog mjeseca - poručio je Sullivan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.