open-navfaktor-logo
search
Najveća bh. kompanija
Bingo snažno zagazio na tržište vrijedno milijarde maraka
Najveća domaća kompanija Bingo, snažno ulazi u sektor prodaje nafte i naftnih derivata.
01.08.2023. u 08:35
get url
text

Nakon što je krajem prošle godine u Tuzli otvorena prva benzinska pumpa Bingo Petrol, u prva dva kvartala tekuće godine Bingo je otvorio još dvije benzinske pumpe, u Gračanici i Hadžićima.

Uskoro će biti otvorena i četvrta Bingo Petrol benzinska pumpa, ovaj put u Kalesiji.

Pored ovoga, kompanija Bingo planira otvaranje još nekoliko benzinskih stanica do kraja godine na području Federacije Bosne i Hercegovine. Između ostalog, Bingo Petrol će svoju mrežu proširiti i na Zeničko-dobojski kanton u narednom periodu.

Kada se uzme u obzir investicijska snaga kompanije, kao i veličina tržišta, onda je jasno da je ovo jedan od najvažnijih poslovnih poteza tuzlanskog diva s ogromnom perspektivom, piše BiznisInfo.ba.

Naime, Bingo Group, najveća domaća poslovna grupacija, imala je prihode prošle godine od 1,7 milijardi KM, što je 17 posto više nego u 2021. godini, dok je dobit na nivou grupe iznosila skoro 125 miliona KM, što je u odnosu na godinu ranije rast od 25 posto.

Cjelokupna dobit je reinvestirana u domaću privredu a u 2023. godini nastavljaju se investicije i ulaganja u bh. ekonomiju.

S druge strane, riječ je o tržištu na kojem se, samo u Federaciji BiH, godišnje okrene više milijardi maraka. To je jasno ako pogledamo prihode koje su ostvarile naftne kompanije registrovane u FBiH u prošloj godini. Neke od njih su imale prihode skoro kao Bingo, iako se bave samo prodajom goriva, dok Bingo posluje u većem broju sektora.

Prva od njih je Holdina koja je lani imala ukupne prihode od skoro 1,6 milijardi KM (dakle skoro kao cijela Bingo grupa) i dobit od 4,6 miliona KM. Na drugom mjestu je Hifa oil sa ukupnim prihodima od 819 miliona KM i dobiti od 20 miliona.

G-Petrol (Gazprom) je imao ukupne prihode od 780 miliona KM, a Hifa Petrol 731 milion KM (dobit od 15,6 miliona). Antunović AGS Orašje je imao ukupne prihode od 526 miliona KM, Petrol BH Oil Company 482 miliona KM itd.

Dakle, snažnim ulaskom na naftno tržište Bingo ima mogućnost da drastično poveća prihode svoje grupacije. Ako se zna da je Bingo Petrol krenuo sa niskim cijenama goriva, onda je vrlo izvijesno da će preuzeti znatan kolač na tržištu i postati jedan od najveći igrača u skorijoj budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.