open-navfaktor-logo
search
Priznao da je kriv
Bivši agent CIA-e je desetine žena drogirao, spolno zlostavljao i slikao gole
Bivši agent CIA-e, optužen za drogiranje i seksualno zlostavljanje najmanje dvadesetak žena tokom raznih inozemnih poslova, jučer se na sudu u Washingtonu izjasnio krivim po svim optužbama za spolno zlostavljanje, zbog čega bi mogao u zatvor na 30 godina.
08.11.2023. u 09:57
get url
text

Brian Jeffrey Raymond iz La Mese u Kaliforniji snimio je stotine videa i fotografija golih, onesviještenih žena od 2006. godine u raznim zemljama u kojima je bio stacioniran, rekli su dužnosnici, piše NBC News

Ovaj slučaj je sramota za CIA-u, koja se posljednjih mjeseci našla pod kritikama zbog svog često tajnovitog i zastarjelog rješavanja nedoličnog ponašanja.

Iskusni seksualni predator

AP je otkrio da su se najmanje dvije grupe žena javile kako bi vlastima i Kongresu ispričale o seksualnim napadima, neželjenom dodirivanju i onome za što tvrde da su napori CIA-e da ih ušutka.

Jedan pripravnik iz CIA-e osuđen je u augustu za napad i zlostavljanje jer je kolegici omotao šal oko vrata i pokušao je poljubiti na stubištu u sjedištu agencije u Langleyju.

CIA je javno osudila Raymondove zločine, a direktor CIA-e William Burns u maju je pokrenuo niz reformi za pojednostavljenje zahtjeva, podršku žrtvama i brže discipliniranje onih koji su umiješani u nedolično ponašanje.

- Kao što ovaj slučaj pokazuje, predani smo saradnji s policijom kako bismo osigurali da pravda bude zadovoljena - stoji u saopćenju CIA-e.

Raymondov branitelj nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Tužitelji su 47-godišnjeg Raymonda opisali kao iskusnog seksualnog predatora koji je vodio detaljan popis potencijalnih žrtava organiziranih po imenu, etničkoj pripadnosti i bilješkama o njihovim fizičkim karakteristikama.

Istražitelji su, pročešljavajući njegove uređaje, pronašli inkriminirajuću internetsku historiju pretraživanja izraza kao što su "Ambien i alkohol i onesvijesti se" i "votka i valium".

U jednom mailu internetskoj apoteci Raymond je napisao: "Dobar dan, imate li hloral hidrat za nesanicu?"

Kad je uhapšen prije tri godine, Raymond je bio stacioniran u Mexico Cityju, gdje je upoznavao žene na aplikacijama za sastanke i pozivao ih u svoj stan koji je iznajmila ambasada na piće.

Sve otkriveno 2020. godine

Da je Raymond predator, otkriveno je tek 2020. godine nakon što je gola žena, koju je bivši agent upoznao na Tinderu, dozivala u pomoć s njegovog balkona u San Diegu.

Zbog toga je zabrinuti komšija pozvao policiju.

Istražitelji su pretražili Raymondove elektroničke uređaje i počeli identificirati žrtve, a sve su opisale da su doživjele neki oblik gubitka pamćenja tokom vremena koje su provodile s njim.

Raymond je priznao krivnju po četiri od 25 tačaka optužnice, uključujući seksualno zlostavljanje, prisilu i prijevoz opscenog materijala.

Kazna će mu biti izrečena u septembru 2024, a prijeti mu između 24 i 30 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.