open-navfaktor-logo
search
Uvjetna kazna
Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz osuđen zbog davanja lažnog iskaza
Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz osuđen je u petak na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zbog davanja lažnog iskaza u parlamentarnoj istrazi o navodnoj korupciji u njegovoj vladi.
23.02.2024. u 20:42
get url
text

Presuda na bečkom krivičnom sudu uslijedila je nakon četveromjesečnog suđenja. Ovo je prvi slučaj u više od 30 godina da se bivšem austrijskom kancelaru sudi.

Slučaj je bio usmjeren na Kurzovo svjedočenje u istrazi koja se fokusirala na koaliciju koju je vodio od 2017. do njenog raspada 2019. godine. Tužioci su optužili 37-godišnjaka da je u junu 2020. godine dao lažne iskaze o svojoj ulozi u osnivanju holdinga OeBAG, koji upravlja ulogom države u nekim kompanijama i u imenovanju svog bivšeg bliskog saradnika Thomasa Schmida na čelo kompanije.

Sudija Michael Radasztics proglasio je Kurza krivim za davanje lažnih izjava o imenovanju Nadzornog odbora kompanije, ali ne i za Schmidovo imenovanje.

Iako je nekada važio za zvijezdu u usponu među konzervativcima u Evropi, Kurz je dao ostavku 2021. godine nakon što je otvorena posebna istraga o korupciji i od tada je napustio politiku. Međutim, njegova Austrijska narodna stranka nastavlja da vodi Vladu pod sadašnjim kancelarom Karlom Nehammerom. Podrška stranci trenutno jenjava u anketama uoči nacionalnih izbora koji će biti održani u septembru.

Kurz je došao na vlast zahvaljujući antiimigracionoj platformi i imao je samo 31 godinu kada je postao lider stranke, a potom i kancelar 2017. godine.

Sebastian Kurz je na prijevremenim izborima 2019. godine pobijedio, ali je zbog optužbi da je utjecao na manipulisanje predizbornih ispitivanja javnog mnijenja u korist svoj stranke 2021. podnio ostavku na položaj predsjednika partije i na dužnost kancelara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.