open-navfaktor-logo
search
Bjelorusija
Bivši predsjednički kandidat Viktor Babariko osuđen na 14 godina zatvora
Vrhovni sud Bjelorusije izrekao je u utorak kaznu od 14 godina zatvora bivšem kandidatu na predsjedničkim izborima 2020. godine Viktoru Babariku po optužbama za korupciju.
06.07.2021. u 12:13
get url
text

Babariko, bivši izvršni direktor banke u ruskom vlasništvu, težio je pobijediti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na prošlogodišnjim izborima. Međutim, uhapšen je dva mjeseca prije izbora u augustu 2020. godine. Njegovo hapšenje dovelo je do masovnih demonstracija na ulicama širom zemlje. U to vrijeme bio je široko doživljavan kao glavni kandidat u trci za predsjednika.

Babariko je otad u zatvoru te je odbacio optužbe za korupciju protiv njega kao politički vođene. U utorak je proglašen krivim za primanje mita i pranje novca. Sud mu je izrekao 14-godišnju zatvorsku i novčanu kaznu u iznosu približno 57.000 američkih dolara te se neće moći žaliti na presudu Vrhovnog suda.

Opozicija je odbila da prizna izbornu pobjedu Lukašenka, navodeći kako je sve izmanipulisano, a prošle godine su mjesecima trajale ulične demonstracije na kojima se okupilo i do 200.000 osoba.

Vlasti su reagovale suzbijanjem protesta, a policija je uhapsila više od 35.000 ljudi, a hiljade pretukla.

Većina opozicionih lidera zatvorena je ili prisiljena napustiti zemlju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.