open-navfaktor-logo
search
Zbog mita od 3.500 eura
Bivši saradnik Tužilaštva u Banjoj Luci pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora
Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio Banjalučanina Tarika Hadžibegovića, bivšeg stručnog saradnika u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka na dvije godine zatvora zbog primanja mita.
08.03.2024. u 14:36
get url
text

Vrhovni sud RS-a smanjio je optuženom kaznu zatvora, koju mu je izrekao prvostepeni sud, za jednu godinu.

Hadžibegović je osuđen jer je uzeo mito od ukupno 3.500 eura, a optužnica ga je teretila da je od oštećenog, osim novca, tražio da mu donese i dvije tegle Nutelle.

Njega je ranije, u prvostepenom postupku, Okružni sud Banjaluka osudio na tri godina zatvora, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja poziva ili dužnosti diplomiranog pravnika u oblasti pravosuđa, kao i organima javne uprave i javnim preduzećima, a koja se počinje računati tek nakon izdržane zatvorske kazne.

Hadžibegović je uhapšen 2. novembra 2021. godine kada je uzeo označene novčanice, a radio je kao saradnik kod zamjenika glavnog tužioca u Banjoj Luci Seada Žerića.

Tereti se da je u periodu od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica preduzimao određene istražne radnje u krivičnom predmetu koje vodi ovo tužilaštvo, nakon čega je više puta telefonom razgovarao i sastajao se sa oštećenim u ovom predmetu Senadom Zejnićem i prenosio mu informacije u vezi sa istragom.

Dodaje se da je u više navrata od Zejnića zahtijevao novac.

Zejnić je bio informator i tokom primopredaje je bio ozvučen, a Hadžibegoviću je predao označene novčanice.

- Tako se 15. oktobra 2021. godine sastao sa oštećenim u tržnom centru Mercator u Banjoj Luci gdje je od oštećenog zahtijevao, a potom i primio 500 eura, da bi se 2. novembra 2021. godine ponovo sastao sa oštećenim u istom tržnom centru kada je od njega primio 3.000 eura - precizirano je u optužnici Tužilaštva RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.