open-navfaktor-logo
search
Obratio se Netanyahuu
Bivši šef Mossada: Ako rat rezultira smrću 136 zatvorenika, Izrael gubi po prvi put
Bivši šef izraelske obavještajne službe Mossad, Tamir Pardo, izjavio je da će Izrael po prvi put izgubiti ako rat u Pojasu Gaze završi smrću 136 zatvorenika koje drži Hamas.
20.01.2024. u 10:20
get url
text

Govoreći za izraelsku državnu televiziju KAN, Pardo se obratio premijeru Benjaminu Netanyahuu riječima: "Ako je odustao od zarobljenika, trebao bi to otvoreno reći u javnosti."

- Ako završimo rat sa 136 sanduka, Izrael će izgubiti po prvi put. Država mora ispraviti (grešku, op.a.) žrtvovanja i izdaje svojih građana - rekao je Pardo.

U drugom izvještaju KAN-a, objavljeno je da su se deseci porodica izraelskih zatvorenika preselili u grad Cezareju kako bi organizirali protest sjedenja ispred Netanyahuove kuće.

Porodice zatvorenika izjavile su da su izgubile povjerenje u Netanyahuovu vladu i da će nešto poduzeti, ali nisu dale detalje.

Prema izraelskoj vojsci, u Pojasu Gaze još se nalazi 136 izraelskih zatvorenika.

Osamdeset jedan izraelski i 240 palestinskih zarobljenika međusobno su oslobođeni tokom "humanitarne pauze" u sukobu u Pojasu Gaze, uz posredovanje Katara i Egipta, 24. novembra 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.