open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba
Bivši zaposlenik Twittera osuđen za špijuniranje za Saudijsku Arabiju
Bivši zaposlenik Twittera osuđen je od strane američkog suda u utorak za špijuniranje za Saudijsku Arabiju nakon što je navodno predao lične podatke korisnika koji su kritizirali vlasti u Saudijskoj Arabiji.
10.08.2022. u 12:36
get url
text

Ahmad Abouammo, koji je radio na Twitteru od 2013. do 2015. godine, proglašen je krivim po optužbama, uključujući djelovanje kao agent za Saudijsku Arabiju, pranje novca, zavjeru za vršenje prevare i falsifikovanje zapisa.

Tužioci su rekli da je Abouammo, dvojni državljanin SAD-a i Libana, pristupio nalozima maila i telefonskim brojevima naloga koji su kritikovali saudijsku vladu, a zatim je te detalje dao saudijskom zvaničniku u zamjenu za velike sume novca.

Jedan od korisnika čijim je podacima Abouammo navodno pristupio je Mujtahidd, anonimni profil koji je nekada opisan  kao "saudijska verzija Wikileaksa".

U zamjenu za dijeljenje te informacije sa saudijskim zvaničnikom povezanim s kraljevskom porodicom, Abouammo je dobio luksuzni sat koji je navodno vrijedan više od 40.000 dolara i primio je tri uplate od 100.000 dolara na račun u libanonskoj banci na ime njegovog oca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.