open-navfaktor-logo
search
Minsk
Bjeloruski predsjednik Lukašenko: Svijet je na ivici globalnog konflikta
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je širenje NATO-a dovelo svijet vrlo blizu globalnog sukoba.
18.05.2023. u 20:55
get url
text

Govoreći na sastanku Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) u Minsku, Lukašenko je govorio o pristupanju Finske i zahtjevu Švedske za članstvo u NATO-u.

- Ovakvi postupci stavljaju svijet na vrlo opasnu ivicu globalnog sukoba. Unatoč brzom padu životnog standarda i pogoršanju ekonomskih izgleda u evropskim zemljama, Zapad eskalira međunarodne napetosti i otvoreno priznaje da se sprema za rat - kazao je Lukašenko.

Lukašenko je također osudio Organizaciju za saradnju i sigurnost u Evropi (OSCE), rekavši da se i OSCE i UN pretvaraju u oruđe konfrontacije i pritiska.

Bjeloruski čelnik pozvao je zemlje ODKB-a da se drže zajedno pred prijetnjama i izazovima kako bi odbranili suverenitet i neovisnost svih članica.

Lukašenko je istakao da se sankcije koriste kao sredstvo za podjele zemalja ODKB-a.

- Pokušavaju nas razdvojiti. Nemojte nasjedati na te trikove. Morate gledati gdje je vama bolje, gdje je bolje vašem narodu - rekao je Lukašenko.

ODKB je vojni blok predvođen Rusijom, koji okuplja šest bivših sovjetskih zemalja - Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.