open-navfaktor-logo
search
Arheologija
Blaga i tajne: Nova otkrića u potonulom gradu u Egiptu
Evropski institut za podvodnu arheologiju (IEASM) jučer je saopćio da su arheolozi na području potonulog hrama u blizini egipatske obale Sredozemnog mora otkrili nova blaga i tajne.
20.09.2023. u 12:18
get url
text

Francuski pomorski arheolog Franck Goddio i njegove kolege došli su do novih otkrića na mjestu gdje se nalazio hram boga Amona u drevnom lučkom gradu Thonis-Heracleion u zaljevu Aboukir, saopćio je institut.

Tim je istraživao južni kanal grada, gdje su se golemi kameni blokovi iz drevnog hrama urušili tokom kataklizmičkog događaja. Institut navodi da su u hramu boga Amona faraoni "primali svoje titule moći koje stječu kao kraljevi od vrhovnog boga staroegipatskog panteona". 

- Arheolozi su pronašli dragocjene predmete iz riznice hrama, poput srebrnih ritualnih instrumenata, zlatnog nakita i posuda od alabastera u kojima su se držali parfemi ili ulja. Ovi nalazi svjedoče o bogatstvu ovog svetišta i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada - navodi IEASM, a prenosi CNN

Tokom istraživanja, koja provode Goddiov tim i Odjel za podvodnu arheologiju ministarstva turizma i starina Egipta, otkrivene su podzemne strukture poduprte vrlo dobro očuvanim drvenim stubovima i gredama koje datiraju iz 5. stoljeća prije Krista. Istočno od Amonovog hrama, arheolozi su pronašli grčko svetište posvećeno Afroditi s brončanim i keramičkim predmetima. 

- To pokazuje da su Grci koji su se za vrijeme faraona iz dinastije Saite (664. - 525. pr. Kr.) smjeli naseliti i trgovati u gradu - imali hramove posvećene svojim bogovima - dodaje institut. 

Ostaci Thonis-Heracleiona su sada potopljeni ispod površine mora, 7 kilometara od sadašnje obale Egipta. Grad je stoljećima bio najveća egipatska luka na Mediteranu prije nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju. 

Zbog podizanja nivoa mora i potresa praćenih plimnim valovima potopljen je dio delte Nila od 110 četvornih kilometara, zajedno s Thonis-Heracleionom. IEASM je ovaj veličanstveni drevni grad pod morem otkrio 2000. godine.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.