open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Blagajnica optužena da je prisvajala novac penzionera namijenjen za banjsko liječenje
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Šefike Krajnović (54) zbog sumnje da je obavljajući poslove blagajnice Udruženja penzionera Brčko distrikt BiH, prisvajala novac tog udruženja.
21.03.2022. u 15:25
get url
text

Pred Osnovnim sudom Distrikta, Krajnović je optužena da je na štetu udruženja, koje u Brčkom okuplja korisnike PIO/MIO FBiH, u dva navrata pronevjerila blizu 75.000 KM.

Krajnović je stavljeno na teret da je u periodu od 1. januara 2019. godine do 16. januara 2020. godine, nakon što je od više članova udruženja primila u gotovini ukupno 19.630 KM namijenjenih za banjsko liječenje, ta novčana sredstva zadržala za sebe, iako je bila dužna uplatiti ih na bankovni račun poslodavca. Osim toga, tereti se da je s tog računa podigla 54.576,38 KM i zadržala za sebe, a što ničim nije opravdala, pribavivši sebi ukupnu imovinsku korist od 74.206,38 KM.

- Po prijavi koju je podnijelo rukovodstvo Udruženja, Tužilaštvo je sprovelo istragu nakon koje je protiv Krajnović podiglo optužnicu za krivično djelo pronevjera s propisanom kaznom zatvora od dvije do deset godina. Usto, Tužilaštvo je optužnicom predložilo sudu da optuženu obaveže da Udruženju penzionera nadoknadi štetu u iznosu od 54.575,26 KM, kao i da joj oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 19.631,12 KM. Optužnica protiv Krajnović dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH gdje je u cijelosti potvrđena - saopćili su iz brčanskog Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.