open-navfaktor-logo
search
Posjeta u Ramallahu
Blinken kod Abbasa: Palestinske vlasti spremne preuzeti odgovornost za Gazu kao dio sveobuhvatnog rješenja
Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolu.
05.11.2023. u 14:01
get url
text

Blinken je otputovao u iznenadnu posjetu Zapadnoj obali u okviru bliskoistočne turneje i sastao se predsjednikom Palestinske uprave Abbasom.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller istakao je da je Blinken ponovio posvećenost SAD-a protoku humanitarne pomoći u Gazu tokom sastanka i naveo da je "jasno rekao da Palestinci ne mogu biti prisilno raseljeni".

Navodeći da su Blinken i Abbas razgovarali o "vraćanju mira i stabilnosti" na Zapadnoj obali, Miller je rekao da je američki šef diplomatije također skrenuo pažnju na važnost "zaustavljanja ekstremističkog nasilja nad Palestincima u regionu i pozvao na odgovornost".

Iako Blinkenova posjeta nije najavljena, pojavile su se glasine da će posjetiti Zapadnu obalu, zbog čega su se demonstranti okupili na protestima protiv američke podrške Izraelu.

Blinken je u subotu održao konferenciju za novinare u Ammanu zajedno sa jordanskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Egipta, što je njegova treća posjeta regiji od početka rata. Kako je najavljeno, on će u nedjelju posjetiti i Tursku.

Izraelski Haaretz navodi da je Abbas rekao da su palestinske vlasti spremne prihvatiti punu odgovornost za cijelo područje Zapadne obale, Pojasa Gaze i istoka Jerusalima kao dio sveobuhvatnog diplomatskog rješenja.

Abbas rekao je na kraju sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Ramali da je pojas Gaze "nerazdvojni dio palestinske države", te da su palestinske vlasti spremne prihvatiti punu odgovornost u okviru sveobuhvatnog političkog rješenja za cijelo područje Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalema.

Palestinski predsjednik je dodao da "izraelska okupacija snosi punu odgovornost za sve što se dešava, a vojna rješenja neće dovesti do sigurnosti Izraela".

Abbas je također pozvao na hitan prekid rata u Gazi i na ubrzavanje procesa dopremanja humanitarne pomoći u enklavu.

- Nema riječi da se opiše rat i uništenje kojem je palestinski narod u Gazi podvrgnut izraelskoj ratnoj mašineriji, bez obzira na međunarodno pravo - rekao je Abbas.

Abbas je ustvrdio da situacija na Zapadnoj obali i Jerusalimu nije ništa manje ozbiljna, jer "okupacione snage ubijaju i napadaju svaki dan, uz nasilje naseljenika". Abbas je također pozvao Blinkena da "djeluje na zaustavljanju zločina".

Bilans poginulih u brutalnim izraelskim napadima u Pojasu Gaze povećan je na 9.770 osoba, uključujući 4.800 djece i 2.550 žena.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.