open-navfaktor-logo
search
Okreće li ploču
Blinken: Patnja nedužnih u Gazi slama mi srce, mora postojati drugi način...
Američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu je nazvao patnju Palestinaca u Gazi "mučnom", dodajući da "mora postojati drugi način" koji će riješiti zabrinutost Izraela.
17.01.2024. u 13:07
get url
text

VEZANI TEKST - Južnoafrički advokati pripremaju tužbu protiv SAD-a i Velike Britanije za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi

- Ono što vidimo svakodnevno u Gazi je mučno, a patnja koju vidimo među nedužnim muškarcima, ženama i djecom slama mi srce - rekao je Blinken na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

Blinken je opisao "tragediju" u opkoljenom pojasu kao "razornu".

- Uvjeren sam da mora postojati i da postoji još jedan način koji odgovara na najdublje zabrinutosti i pitanja Izraela. Izraelci moraju živjeti sigurni. Ne mogu imati ponavljanje 7. oktobra. Nijedna zemlja ne bi prihvatila ponavljanje 7. oktobra - rekao je šef američke diplomatije.

Od početka sukoba 7. oktobra, američki zvaničnici su isticali svoju solidarnost s Izraelom nakon Hamasovog prekograničnog napada, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

VEZANI TEKST - Američki Senat odbacio rezoluciju koja nameće izvještaj o ljudskim pravima u Gazi

Nakon tog napada, Izrael je pokrenuo nemilosrdne vojne napade na Gazu koji traju više od tri mjeseca.

Tokom izraelske vojne kampanje, najmanje 24.448 Palestinaca je ubijeno, a 61.504 ranjeno. Većina žrtava su djeca i žene.

Prema procjenama UN-a 85 posto stanovništva Gaze je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.