open-navfaktor-logo
search
Telefonski razgovor
Blinken poručio Lavrovu: Vrijeme je da Rusija povuče vojnike s granice
Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru u utorak kako će sada biti vrijeme za povlačenje ruskih vojnika s granice s Ukrajinom ukoliko Moskva ne namjerava izvršiti invaziju, izjavio je visoki zvaničnik State Departmenta novinarima.
01.02.2022. u 19:49
get url
text

U telefonskom razgovoru koji je trajao tridesetak minuta, Blinken i Lavrov održali su "profesionalnu i prilično otvorenu" konverzaciju na engleskom jeziku, kazao je zvaničnik, ali je dodao nije bilo nikakvih pomaka ni sporazuma i da Washington nije primjetio nikakve nagovještaje potencijalne de-eskalacije na terenu.

- Nastavljamo slušati ta uvjeravanja da Rusija ne planira napasti, ali sasvim suigurno svaka njena akcija pokazuje drugačije, s kontinuiranim gomilanjem vojnika, teškog naoružanja, pokretima prema granici - izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

- Ukoliko predsjednik Putin zaista ne namjerava rat ni promjenu režima, državni sekretar poručio je ministru Lavrovu da je ovaj put vrijeme da povuče vojnike i teško naoružanje i učestvuje u ozbiljnoj raspravi koja bi mogla ojačati kolektivnu evropsku sigurnost - kazao je zvaničnik, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.