open-navfaktor-logo
search
Državni sekretar SAD-a
Blinken poziva Izrael da hitno zaustavi nasilje doseljenika na Zapadnoj obalu
Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Izrael da hitno preduzme "afirmativne korake" kako bi zaustavio ekstremističko nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.
17.11.2023. u 11:18
get url
text

U telefonskom razgovoru s članom izraelskog ratnog kabineta ministrom Bennyjem Gantzom u četvrtak, Blinken je "naglasio hitnu potrebu za afirmativnim koracima za deeskalaciju tenzija na Zapadnoj obali, uključujući suočavanje sa rastom nasilja doseljenika ekstremista".

Prema riječima portparola State Departmenta Matthewa Millera, Blinken i Gantz su razgovarali i o tekućim naporima da se spriječi širenje sukoba Izraela i Hamasa i da se osigura oslobađanje talaca koji se drže u Pojasu Gaze, uključujući američke građane.

Tokom razgovora, Blinken je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene unapređenju rješenja o dvije države.

Blinkenov poziv je uslijedio kada je izraelska vojska izvršila racije na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući grad Jenin i izbjeglički kamp Jenin, što je dovelo do sukoba s naoružanim Palestincima.

Na Zapadnoj obali došlo je do porasta napetosti i sukoba između Palestinaca i izraelske vojske, koja je pojačala provođenje racija tokom povečanog nasilja doseljenika i rata u Pojasu Gaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.