open-navfaktor-logo
search
Šef američke diplomatije
Blinken: Pristanak Izraela na državu Palestinu najbolji način za izolaciju Irana
Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je pristanak Izraela na državu Palestinu najbolji način za izolaciju Irana, javlja Anadolija.
11.01.2024. u 16:29
get url
text

Blinken je posjetio Kairo gdje se sastao sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem.

On je nakon sastanka istakao da je omogućavanje palestinske države najbolji način za stabilizaciju šire regije i izolaciju Irana i njegovih saradnika.

Kako je naveo New York Times, Blinken je sa el-Sisijem razgovarao o "palestinskim civilima i poslijeratnoj situaciji u Gazi" koja je izložena izraelskim napadima.

Približavanje Izraela i arapskih zemalja koje ga većinom ne priznaju bio bi "najbolji način izolacije Irana" i njegovih podupiratelja, rekao je u Kairu šef američke diplomatije, piše France24.

- Sigurnost i integracija Izraela povezani su s otvaranjem puta prema palestinskoj državi - dodao je Blinken na završnoj stanici svog diplomatskog obilaska regije, posvećenom sukobu u Gazi.

Još tri arapske države - Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maroko, posredovanjem tadašnje republikanske vlasti u Washingtonu, potpisale su 2020. sporazume s Izraelom, nakon što je to 1979. učinio Egipat, a 1994. Jordan.

Sudan se pridružio 2021, a rat koji je započeo u Pojasu Gaze stavio je na čekanje jednak proces između Izraela i Saudijske Arabije.

- Danas, kad Izrael neprestano bombardira Gazu pri čemu je poginulo više od 23.300 ljudi, većinom žena, djece i adolescenata, "sukob mora stati da bi situacija napredovala" - rekao je Blinken.

Istaknuo je da je Izrael već "demobilizirao značajan broj vojnika" u Gazi.

Blinken je u Kairo stigao iz Izraela, na kraju turneje na kojoj je posjetio devet zemalja, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju i okupiranu Zapadnu obalu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.