open-navfaktor-logo
search
Intenzivni pregovori
Blinken: Strane u sukobu u Sudanu pristale na trodnevno primirje
Generali strana u sukobu u Sudanu složili su se za trodnevni prekid vatre kako bi zaustavili eskalaciju nasilja u toj istočnoafričkoj državi, objavio je u ponedjeljak američki državni sekretar Antony Blinken.
25.04.2023. u 08:01
get url
text

Blinken je rekao da su "intenzivni pregovori" doveli do sporazuma između Sudanskih oružanih snaga (SAF), koje predvodi general Abdel-Fattah Burhan, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) generala Mohammeda Hamdana Dagala, koji je poznatiji kao Hemedti.

- Tokom ovog perioda, Sjedinjene Države pozivaju SAF i RSF da odmah i u potpunosti održe prekid vatre - saopćio je Blinken.

Američki državni sekretar je dodao:

- Kako bi podržale trajno okončanje borbi, Sjedinjene Američke Države će koordinisati sa regionalnim i međunarodnim partnerima i sudanskim civilnim akterima, kako bi pomogli u stvaranju odbora koji će nadgledati pregovore, zaključenje i provođenje trajnog prekida neprijateljstava i humanitarnih aranžmana u Sudanu.

SAD je tokom vikenda zatvorio svoju ambasadu u Khartoumu i evakuisao svoje osoblje iz zemlje jer se nasilje nastavilo. Washington trenutno istražuje opcije za nastavak svoje diplomatske aktivnosti u zemlji, potencijalno s novim prisustvom sa sjedištem u gradu Port Sudan na Crvenom moru, saopćio je State department ranije u ponedeljak.

Najmanje 413 osoba je ubijeno, a 3.551 ranjena od 15. aprila, kada je u glavnom gradu Khartoumu i drugim gradovima izbio sukob između Oružanih snaga Sudana i RSF-a, koji je vojska proglasila pobunjeničkom grupom.

Sudan je bez funkcionalne vlasti od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u onome što su političke snage nazvale "pučem".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.