open-navfaktor-logo
search
Sastao se s Fidanom
Blinken u Istanbulu: Rat u Gazi i prodaja američkih aviona F-16 među glavnim temama
Suočen sa krizom na Bliskom istoku i brojnim hitnim bilateralnim pitanjima, američki državni sekretar Antony Blinken u subotu se u Istanbulu sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom.
06.01.2024. u 11:18
get url
text

Na stolu su brojne teme uključujući rat u Gazi, kandidatura švedske za NATO i američko odobrenje prodaje borbenih aviona F-16 Ankari, javlja Anadolija. 

Blinken bi se također trebao sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu.

Nakon posjete Turskoj, Blinken će do 11. januara posjetiti Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Izrael, Zapadnu obalu i Egipat.

Kako je saopćeno iz američkog State Departmenta, Blinken će tokom regionalne turneje naglasiti važnost zaštite života civila, oslobađanje izraelskih zarobljenika, isporuku humanitarne pomoći Gazi, obnavljanje osnovnih usluga i sprečavanje prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze.

Također će razmotriti kako da se "spriječi širenje sukoba", u vrijeme pojačane napetosti u regiji nakon ubistva visokog zvaničnika palestinskog Hamasa u Libanu i napada jemenskih pobunjenika Husa na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Blinken će ponovo potvrditi opredijeljenost SAD-a da rade s partnerima za mir na Bliskom istoku, naglašavajući napredak ka uspostavljanju palestinske države uz Izrael, saopćeno je.

Biće to Blinkenova četvrta posjeta regiji od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji su izazvali izraelsko bombardovanje i kasnije kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze u kojima je ubijeno više od 22.600 Palestinaca, a 57.910 je ranjeno. 

Izraelske vlasti tvrde da je u napadima Hamasa ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.