open-navfaktor-logo
search
Državni sekretar SAD-a
Blinken u Izraelu: Militantni Hamas ne zastupa legitimne aspiracije Palestinaca, dolazim pred vas i kao Jevrej
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken obećao je tokom posjete u četvrtak da će Sjedinjene Države "uvijek" podržavati Izrael, ali je rekao da Palestinci također imaju "legitimne aspiracije" koje ne zastupa militantna grupa Hamas.
12.10.2023. u 14:46
get url
text

- Možda ste sami dovoljno jaki da se branite - rekao je Blinken tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom dok bjesni rat između Izraela i Hamasa.

- Ali sve dok Amerika postoji, nikada, nikada nećete morati. Mi ćemo uvijek biti tu uz vas - kazao je on.

U posjeti solidarnosti dok izraelska vojska napada Hamas nakon napada tokom vikenda u kojima je poginulo 1.200 ljudi u Izraelu, Blinken je također iznio novi broj mrtvih američkih državljana, rekavši da je potvrđeno da je najmanje 25 poginulih.

Predsjednik SAD-a Joe Biden obećao je nepokolebljivu podršku Izraelu i nije pozvao na suzdržanost protiv Hamasa, ali je Blinken nagovijestio potrebu za eventualnim mirovnim sporazumom, što je ideja koja je dugo nailazila na otpor desničarskog Netanyahua.

- Svako ko želi mir i pravdu mora osuditi Hamasovu vladavinu terora. Znamo da Hamas ne predstavlja palestinski narod, niti njegove legitimne težnje da žive s jednakim mjerama sigurnosti, slobode, mogućnosti pravde i dostojanstva - rekao je Blinken.

Govoreći neobično ličnim riječima, Blinken se prisjetio kako je njegov djed pobjegao od antisemitskih pogroma u Rusiji, a očuh preživio nacističke koncentracione logore.

- Ja dolazim pred vas ne samo kao državni sekretar Sjedinjenih Država, već i kao Jevrej - rekao je Blinken, koji ima sekularnu pozadinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.