open-navfaktor-logo
search
Zanimljivo takmičenje
Boeingovi inženjeri oborili svjetski rekord za najduži let papirnog aviona
Svjetski rekord za najduži let papirnim avionom oborila su tri inženjera čiji je avion preletio 88 metara, što je gotovo dužina terena za američki fudbal.
20.04.2023. u 17:08
get url
text
Inženjeri oborili svjetski rekord
Inženjeri oborili svjetski rekord

Pobijedili su prethodni rekord od 77 metara koji je u aprilu 2022. postigao trojac u Južnoj Koreji. Prije toga, rekord nije oboren više od decenije, piše CNN.

Na avionu je radio Dillon Ruble, sistemski inženjer u Boeingu i sada rekorder u papirnim avionima, zajedno s Garrettom Jensenom, također inženjerom u Boeingu, i inženjerom svemirskog zrakoplovstva Nathanielom Ericksonom.

Njih trojica su odnedavno diplomirani studenti koji su studirali zrakoplovstvo i mašinstvo na Univerzitetu nauke i tehnologije u američkoh državi Missouriju.

Podvig je zahtijevao mjesece truda. Tim je uložio skoro 500 sati u proučavanje origamija i aerodinamike kako bi stvorio i testirao više prototipova. Inženjeri su svoj konačni dizajn stavili na probu 2. decembra 2022. u Crown Pointu u Indijani, gdje je rekord postignut trećim bacanjem Rublea.

- Nadamo se da će ovaj rekord dugo trajati, 88 metara je nestvarno - rekao je Jensen za CNN.

Tim je odlučio da će njihova najbolja šansa za obaranje svjetskog rekorda biti dizajn aviona koji se fokusira na brzinu i minimalno otpor, tako da avion može preletjeti daleku udaljenost za kratko vrijeme.

Prikupljajući inspiraciju od raznih hipersoničnih letjelica, vozila koja mogu letjeti pet puta brže od zvuka, posebno NASA X-43A, tim je osmislio pobjednički dizajn papirne letjelice - kasnije nazvan "Mach 5".

- Avioni punog opsega i papirni avioni imaju velike razlike u svojoj složenosti, ali oba rade na istim fundamentalnim principima - naveo je Ruble.

Kako bi pronašao najbolju tehniku kada je u pitanju bacanje papirnog aviona, tim je pokrenuo razne simulacije i analizirao usporene video zapise svojih prethodnih bacanja.

- Otkrili smo da je optimalni ugao oko 40 stepeni od tla. Jednom kada ciljate tako visoko, bacate što je više moguće. To nam daje najbolju distancu - rekao je Jensen.

Tim se odlučio za papir formata A4 jer je najbolji za manipulaciju i savijanje.

Na svom rekordnom letu njihov papirni avion je bio u zraku otprilike šest sekundi. Guinnessov rekord u dužini leta papirnog aviona trenutno iznosi 29,2 sekunde.

Ruble je kazao da bi povećanje raspona krila i smanjenje omjera stranica bili prvi koraci u proizvodnji ovog tipa aviona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.