open-navfaktor-logo
search
Porast oboljelih
Bolnice u Kini pune roditelja i djece, WHO traži odgovore, Peking: Ovo je rutinska kontrola
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od Kine pojedinosti o porastu respiratornih infekcija koji je prijavljen u sjevernim dijelovima zemlje, naročito među djecom.
23.11.2023. u 14:14
get url
text

Međutim, kineski ured je to nazvao "rutinskom" provjerom.

Dužnosnici kineskoga nacionalnog zdravstvenog odbora održali su konferenciju za novinare 13. novembra da izvijeste o porastu incidence respiratornih bolesti.

Na tom događaju nije spomenuta nedijagnosticirana upala pluća, ali jedan je govornik rekao da svi osjećaju da je ove godine došlo do porasta respiratornih bolesti u usporedbi s razdobljem prije tri godine.

Epidemiolozi su upozorili da, dok Kina ulazi u svoju prvu zimu od ukidanja nultih COVID-19 ograničenja, prirodni nivoi imuniteta na respiratorne viruse mogu biti niže od normalnih, što dovodi do porasta infekcija.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, iskusilo je velike valove respiratornih virusnih infekcija prve zime nakon što su ukinuta Covid-ograničenja jer su ljudi imali niži prirodni nivo imuniteta.

Za malu djecu, zaključavanje je odgodilo dob u kojoj su prvi put bila izložena uobičajenim infekcijama, piše The Guardian.

Kina i WHO suočili su se s pitanjima o transparentnosti izvještavanja o ranijim slučajevima COVID-19 koji su se pojavili u centralnom kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine.

U srijedu je WHO saopćio da su grupe, uključujući Program za praćenje novonastalih bolesti, prijavile klastere nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini.

WHO je rekao da nije jasno jesu li oni povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvijestile kineske vlasti ili su odvojeni događaji.

Svjetska zdravstvena organizacija je izjavila da je zatražila dodatne epidemiološke i kliničke podatke, kao i laboratorijske rezultate prijavljenih izbijanja među djecom, putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Također je od Kine zatražene su dodatne informacije o trendovima u kruženju poznatih patogena i opterećenju zdravstvenih sistema.

WHO je rekao da je u kontaktu s kliničarima i naučnicima kroz svoja postojeća tehnička partnerstva i mreže u Kini.

Posljednjih dana mediji su u gradovima kao što je Xian na sjeverozapadu objavili video snimke bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju preglede.

Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja rade domaću zadaću dok u bolnici primaju intravenske terapije.

U ponedjeljak je Wang Quanyi, zamjenik direktora kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao da mikoplazma pneumonija više nije među tri najveće respiratorne infekcije među djecom u Pekingu.

- Zbog zajedničkog kruženja višestrukih patogena, ukupni broj infekcija će pokazivati uzlazni trend, medicinske ustanove moraju biti spremne nositi se s pritiskom - kazao je Wang, prenosi The Guardian.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.