open-navfaktor-logo
search
Generalna skupština UN-a
Borell će se u New Yorku sastati s liderima država Zapadnog Balkana
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell boravit će u New Yorku na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje će se, između ostalog, sastati s liderima država Zapadnog Balkana. 
18.09.2022. u 18:46
get url
text

Kako je saopćeno iz njegovog ureda, Borrell će se u nedjelju sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, a sutra će učestvovati na panelu posvećenom Ukrajini i globalnim krizama "Od Ukrajine do Amerike: Jačanje oporavka od globalnih potresa", zajedno sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i ministrom vanjskih poslova Gvatemale Mariom Bukarom.

U utorak Borrell će se pridružiti predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na otvaranju opšte debate 77. Generalne skupštine UN-a. Istog dana zvaničnici EU-a sastaće se s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

- Borrell će zatim sazvati lidere sa Zapadnog Balkana na tradicionalni sastanak organizovan na marginama Generalne skupštine UN-a", navodi se u saopćenju press službe EEAS-a.

Kako je najavljeno, Borrell će u srijedu predstavljati EU na 12. ministarskom sastanku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, čiji su domaćini sadašnji kopredsjedavajući Kanada i Maroko.

Borrell će 22. septembra biti domaćin ministarskog sastanka između EU-a i Vijeća za saradnju u zaljevu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.