open-navfaktor-logo
search
Intervju za Sky News
Boris Johnson usporedio Putina sa Miloševićem
Bivši britanski premijer Boris Johnson usporedio je ruskog predsjednika Vladimira Putina sa nekadašnjim predsjednikom Srbije i ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.
02.11.2022. u 08:07
get url
text

Rekao je da je Putin katastrofalno pogriješio kad je odlučio napasti u Ukrajini.

- Svi mi u britanskoj vladi pročitali smo njegov suludi esej o Ukrajini, koji je objavio prošlog ljeta. On je fundamentalno pogrešno procijenio Ukrajinu. Bilo je to kao da čitate Slobodana Miloševića na temu Kosova - rekao je Johnson u intervjuu za Sky News i dodao:

- Milošević je mislio da je Kosovo integralni dio velike Srbije i duhovna domovina srpske nacije. Mislim da Putin misli isto o Kijevu i porijeklu pravoslavne vjere. To je totalna greška. Ukrajina je slobodna i nezavisna evropska kultura s vlastitim identitenom, s vlastiim ambicijama i sudbinom. Napravio je fundamentalnu grešku - rekao je Johnson.

Također je kazao da ne misli da će Putin posegnuti za nuklearnim oružjem jer bi to izazvalo histeričnu reakciju i ruskih saveznika, kao i protivnika. Smatra da bi time izbrisao svoju zemlju iz kluba civiliziranih nacija, te da bi to bila potpuna katastrofa za Rusiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.