open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik EU
Borrell uoči sjednice Vijeća EU: Razgovarat ćemo o novim sankcijama Rusiji
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je nadu da neće doći do upotrebe hemijskog oružja u Ukrajini na koju je Rusija izvršila invaziju prije mjesec dana.
24.03.2022. u 17:57
get url
text

Kako je naglasio u izjavi za novinare uoči sjednice Vijeća EU, nakon mjesec dana rata u Ukrajini šest miliona ljudi je raseljeno, pola populacije djece je raseljeno, a ruska vojska sada ubija civile i bombardiraju gradove.

- Ukrajinci nastavljaju s borbama i mi ih u tome podržavamo, dajemo im oružje te sada rezultati rata nisu onakvi kakvim se nadao Kremlj. Naišli su na jaku odbranu i mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu i uvodimo sankcije Rusiji - dodao je Borrell.

Kaže da su već razgovarali o novim sankcijama, a na sjednici će se odlučiti o konkretnim odgovorima te bi trebale biti ponuđene smjernice kako nastaviti uvoditi nove sankcije Rusiji, ali sankcije usmjerene protiv određenih osoba.

Na pitanje postoje li neke sigurnosne prijetnje za Gruziju i Moldaviju, Borrell kaže da je rat u Ukrajini zasigurno uzrokovao nestabilnost regije, a zemlje koje graniče s Rusijom su razumljivo zabrinute.

No ono što je potrebno sada raditi je nastaviti podržavati ukrajinsku vojsku i razgovarati o konkretnim narednim potezima, dodajući da će u naredne dvije sedmice biti odlučeno koja će vojska pobijediti zato je potrebno davati oružje Ukrajini koja se bori da zaustavi predsjednika Rusije Vladimira Putina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.