open-navfaktor-logo
search
Piše RSE
Borrellov kabinet predložio mjere protiv Vlade Kosova i Albina Kurtija
Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella je sastavio prijedlog paketa mjera usmerenih protiv Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija za koje se smatra da nemaju političku volju da preduzmu neophodne mjere u pravcu deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.
13.06.2023. u 21:46
get url
text

VEZANI TEKST - Lajčak i Escobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

Kako Radio Slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim mjerama koje je sačinio Borrellov kabinet je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posjete (na Kosovu) osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru zemlje.

Također, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove Vlade Kosova.

Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije prijedloga koje je Kosovo podnijelo na posljednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživan

Portparol EU Peter Stano je potvrdio u utorak da je kabinet šefa evropske diplomatije podijelio sa državama članicama EU "nacrt mjera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija".

Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mjere, ali se od njih svakako očekuje da oni iste ispoštuju.

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU "već preduzele neke svoje mjere" koje su slične sa nekim elementima u paketu prijedloga koji je sastavio kabinet Josepa Borrella.

EU je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini općinskih zgrada na sjeveru Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri općine na sjeveru privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo općinskih zgrada te da se što prije moguće raspišu prevremeni izbori.

VEZANI TEKST - Procurio dokument: Amerikanci i EU spremaju sankcije Kurtiju jer ne igra po njihovim notama

Također, EU je upozorila da je spremna da preduzme mjere protiv onih političara koji odbijaju da preduzmu mjere ka smirivanju situacije.

Ove zahtijeve su šefu kosovske Vlade preneli i evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar tokom prošlonedeljne posjete Prištini.

Međutim, kako je Radio Slobodna Evropa javio, oni nisu dobili garancije Kurtija da će svi zahtijevi biti ispoštovani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.