open-navfaktor-logo
search
Osuđeni na čekanje
Bošković: Do sniženja goriva u BiH može doći za dva mjeseca ako budu padale cijene nafte
Ako bi padale cijene nafte na svjetskom tržištu, do sniženja cijena goriva u Bosni i Hercegovini moglo bi doći tek za dva mjeseca, tvrdi Milenko Bošković, predsjednik Udruženje prometnika naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH.
30.07.2021. u 22:15
get url
text

Cijene nafte pale su na početku ove sedmice na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara po barelu. Na londonskom tržištu cijena barela (159,98 litara) oslabila je za 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 73,75 dolara. Na američkom tržištu pala je za 44 centa i barelom se trgovalo po 71,63 dolara.

Snažna američka potražnja pomogla je cijenama na oba tržišta da se oporave nakon pada cijene nafte za sedam posto prošlog ponedjeljka.

Bez obzira na to što padaju cijene nafte na svjetskom tržištu, još se ne zna hoće li se obarati cijene na benzinskim pumpama u BiH. Što neće, pojasnio je za Faktor Milenko Bošković, predsjednik Udruženje prometnika naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH.

- Cijena prerađene nafte po toni trenutno iznosi 600 dolara. Cijena nafte koja je pala za nekoliko dolara mora proći rafinerijsku preradu i treba doći na tržište Bosne i Hercegovine i tek tada se može govoriti o snižavanju cijene goriva na benzinskim pumpama. Ne može se desiti da je cijena nafte u New Yorku pala za tri dolara i da se odmah toliko snizi cijena na bezinskim pumpama u BiH. Rafinerijski ciklus traje dva mjeseca i ako se sniženje nafte održi u ovom periodu i da naši dobavljači takvu naftu prerade i prodaju je BiH, onda bi i kupci osjetili sniženje cijena goriva – kaže Bošković.

Pitali smo zašto su u BiH visoke cijene nafte i kada se desi sniženje cijena goriva, to bude simbolično.

- Cijene goriva su visoke zato što imamo takvu strukturu cijena. Eventualni pad cijene goriva od pet feninga ne znači ništa za našu ekonomsku situaciju, koje po litri trenutno iznosi 2,2 marke. Gorivo na autoputu u Srbiji košta 3,2 marke, u Hrvatskoj više od tri marke. Gorivo dobijamo od istih snabdijevača, a cijene se drastično razlikuju - ističe Bošković.

Brže dolazi do poskupljenja goriva na benzinskim pumpama kada raste cijena nafte, ali se sa ovom konstatacijom Bošković ne slaže.

- Bosanskohercegovačko tržište upućeno je na četiri-pet dobavljača. Iako su cijene nafte tri dana padale, niko od dobavljača nije spustio cijenu. Za osjetan pad cijena nafte trebala bi se promijeniti struktura cijena, a to je teško izvodljivo i trebala bi biti rafinerijska cijena snižena. Cijena goriva u odnosu na primanja u BiH je visoka jer smo osuđeni na uvoz goriva i dijelimo sudbinu cijena na svjetskom tržištu – zaključuje Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.