open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Bosnalijek započeo izvoz na tržište Njemačke
Bh. farmaceutska kompanija Bosnalijek počela je izvoz proizvoda na tržište Njemačke zahvaljujući poslovnoj saradnji sa čuvenim njemačkim imunologom dr. Hellmutom Münchom i njegovom kompanijom Innova Vital GmbH.
06.02.2020. u 13:36
get url
text

Ugovor predstavlja saradnju baziranu na ugovornoj proizvodnji brenda Lysobact, saopćeno je iz Bosnalijeka. Njemački ljekar, koji pored privatne prakse, posjeduje i vlastitu liniju preparata koji tretiraju, prije svega imunološka oboljenja, izabrao je upravo Bosnalijek za proizvođača svog novog proizvoda na bazi lizozima, pod nazivom "Innova Spray IMMUN".

Innova Spray IMMUN zapravo je u potpunosti Lysobact koji će se proizvoditi u Bosnalijeku i izvoziti prvo u Njemačku, a kasnije i u druge države Evropske unije.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović kaže da je taj veliki uspjeh, kojim se za Bosnalijek otvara najveće tržište lijekova unutar Evropske unije, rezultat kontinuiranih ulaganja u unapređenje proizvodnje, uključujući i investiciju od 50 miliona KM u izgradnju najsuvremenijeg proizvodnog pogona tečnih i polučvrstih formi lijekova sa godišnjim obimom proizvodnje od 34 miliona pakovanja, što je petostruko povećanje u odnosu na ranije kapacitete kompanije.

- Saradnjom sa kompanijom Innova Vital GmbH nastavlja se ostvarenje strateških ciljeva kompanije, među kojima su ključni otvaranje novih tržišta i povećanje obima i vrijednosti izvoza. U posljednjih pet godina izvezli smo više od pola milijarde KM vrijedne proizvode na tri kontinenta i u više od dvadeset država. Siguran sam da će ovaj rast, kako obima izvoza, tako i broja novih tržišta u vremenu pred nama snažno nastaviti ići uzlaznom putanjom - rekao je Uzunović.  

U kompaniji ocjenjuju da je ostvareni rezultat još značajniji jer je postignut u saradnji sa čuvenim njemačkim imunologom, koji je prepoznao značaj Lysobacta u tretiranju bakterijskih i virusnih oboljenja respiratornog sistema, nakon što je njegovu učinkovitost testirao na svojim pacijentima.

Nakon odličnih rezultata dr. Münch je donio odluku o saradnji sa Bosnalijekom, iako su za rad sa njegovom kompanijom Innova Vital GmbH na razvijanju ovog novog proizvoda bile zainteresirane brojne druge kompanije širom svijeta.

- Plasiranje našeg proizvoda na njemačkom tržištu i to u saradnji sa autoritetom kakav je dr. Hellmut Münch samo je još jedan pokazatelj koliko je naš Lysobact učinkovit i dobar proizvod. Nakon velikog uspjeha u Rusiji, sigurni smo da će se isti, pa čak i bolji rezultati ponoviti na tržištu Njemačke, ali i drugih država Evropske unije -  istakao Uzunović.

Već tokom prve sedmice prodaja ovog proizvoda u Njemačkoj pokazala je izvrsne rezultate, te Bosnalijek prima dodatne narudžbe za proizvodnju, a kompaniji je već stigao i poziv za učešće na velikom skupu njemačkih ljekara u Frankfurtu gdje će se govoriti o mogućnostima liječenja i tretiranja bakterijskih i virusnih infekcija koje pruža Lysobact.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.