open-navfaktor-logo
search
Ugroženi Jevreji
Britanska ministrica unutrašnjih poslova: Propalestinski protesti se ne mogu nastaviti
Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman izjavila je u nedjelju da se propalestinski protesti u toj zemlji "ne mogu nastaviti", tvrdeći da su "zagađeni mržnjom, nasiljem i antisemitizmom".
13.11.2023. u 08:53
get url
text

- Naši hrabri policajci zaslužuju zahvalnost svakog pristojnog građanina za njihov profesionalizam suočeni sa nasiljem i agresijom demonstranata i kontrademonstranata juče u Londonu. Sramno je da je više policajaca povrijeđeno obavljajući svoju dužnost - rekla je Braverman na platformi X.

Dodala je da su na maršu "bolesni, zapaljivi i, u nekim slučajevima, jasno kriminalni povici, plakati i rekviziti koji su otvoreno izloženi na maršu označavaju novi pad".

- Antisemitizam i drugi oblici rasizma zajedno sa valorizacijom terorizma u takvim razmjerima su duboko zabrinjavajući - rekla je Braverman.

Napominjući da se "posebno Jevreji osećaju ugroženim", rekla je da su neophodne dalje akcije.

- Ovo ne može dalje. Iz sedmice u sedmicu, ulice Londona su zagađene mržnjom, nasiljem i antisemitizmom - dodala je.

Deseci hiljada ljudi okupili su se u nedjelju u Londonu u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze koji je od 7. oktobra pod izraelskim napadima.

Bio je to peti masovni protest građana britanske prijestonice, uprkos tome što su premijer Rishi Sunak i ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman kritikovali marš.

Demonstranti, koji su učestvovali u protestu solidarnosti s Palestinom na poziv mnogih nevladinih organizacija u Velikoj Britaniji, pozvali su Izrael da prekine napade na Gazu, ukine blokadu, proglasi trenutni prekid vatre i dozvoli puni ulazak humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Građani, koji su reagovali i na izjave ministrice Braverman o "maršu mržnje", nosili su transparente sa pozivom na njenu smjenu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.