open-navfaktor-logo
search
Uz potpuni haos
Britanski zakonodavci usvojili prijedlog kojim se poziva na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi
Zastupnici u parlamentu Velike Britanije usvojili su danas prijedlog kojim se poziva na “trenutni humanitarni prekid vatre“ u Pojasu Gaze nakon historijskog nereda u Donjem domu.
21.02.2024. u 22:54
get url
text

Prijedlog Škotske nacionalne stranke (SNP) prošao je bez glasanja, a većina zastupnika je uzvikivala "da" nakon što je izmijenjen prijedlogom laburista čime je promijenjena formulacija iz "trenutnog prekida vatre".

Potpuni haos je nastao nakon što je predsjedavajući Lindsay Hoyle prihvatio amandmane i konzervativne i laburističke stranke na prijedlog SNP-a, što je potez bez presedana prema tradiciji parlamenta.

Situacija se pogoršala kada su zastupnici Torijevaca i SNP-a izašli iz Donjeg doma u znak protesta, a konzervativci su povukli svoj amandman, rekavši da ne žele da učestvuju u današnjem postupku.

- Nažalost, gospodin predsjedavajući se ubacio u svađu i potkopao povjerenje ovog doma u mogućnost da se osloni na svoje davno utvrđene trajne naloge da upravlja svojim raspravama - rekla je čelnica Doma Penny Mordaunt.

Zastupnici su kasnije odbili da učestvuju na glasanju o laburističkom amandmanu i preijdlogu SNP-a. Laburistički amandman, kojim je promijenjena formulacija iz "trenutni prekid vatre" u "trenutni humanitarni prekid vatre", usvojen je brzim glasanjem, prije nego što je na isti način prošao i izmijenjeni prijedlog SNP-a, pri čemu su zastupnici uzvikivali "da" i "ne”.

Zomlot: Britanska politika na najnižem nivou

Palestinski ambasador u Londonu Husam Zomlot opisao je ovu situaciju kao "britansku politiku na najnižem nivou".

- Gledati ovaj haos u Donjem domu, to je zaista britanska politika na najnižem nivou. Ovo je sramotno nakon 100.000 Palestinaca ubijenih, osakaćenih, povrijeđenih - rekao je Zomlot za Channel 4, optužujući britanske parlamentarce da štite svoje karijere, umjesto da štite civile u Pojasu Gaze.

Budućnost predsjedavajućeg nepoznata

Potreseni Lindsay Hoyle kasnije se vratio u Donji dom, izvinjavajući se zbog svog izbora amandmana, objašnjavajući da je samo namjeravao da se stavovi svih zastupnika čuju u parlamentu. Rekao je da žali zbog svoje odluke, ali je to učinio radi sigurnosti zastupnika jer su dobijali prijetnje birača kako će glasati o Gazi.

- Moram reći da mi je žao što se to završilo. To mi nije bila namjera. Želio sam da svi osiguraju da mogu izraziti svoje stavove i da sve strane Zastupničkog doma mogu glasati - kazao je Hoyle.

Prijedlozima za Dan opozicije tradicionalno se suprotstavlja protuprijedlog ili amandman vladine stranke, ali ne i druge opozicione stranke.

Stav Vlade

Povučeni torijevski amandman je trebao promijeniti formulaciju prijedloga SNP-a u "trenutnu humanitarnu pauzu".

Britanska Vlada se uporno suzdržavala od pozivanja na prekid vatre u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Ranije u srijedu, premijer Rishi Sunak još jednom nije podržao poziv na hitan prekid vatre u Gazi u Donjem domu.

Vođa laburista Keir Starmer je poručivao da "Izrael ima pravo da se brani", ali je nedavno promijenio ton i rekao da je potreban humanitarni prekid vatre u Gazi. Amandmanom Laburista usvojenim danas, Starmer je uspio izbjeći pobunu svojih zastupnika, jer je, prema izvorima, za prijedlog SNP-a bilo spremno da glasa i do 100 zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.