open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Britansko ministarstvo: Rusi kontroliraju veći dio Soledara; Zelenski: Sve je puno ruskih leševa
Prema najnovijem obavještajnom izvještaju britanskog ministarstva odbrane, Rusija i wagnerovci vrlo vjerovatno kontroliraju veći dio Soledara, grada u Donbasu za koji se posljednjih sedmica vode žestoke borbe između ukrajinskih i ruskih snaga.
10.01.2023. u 08:01
get url
text

Rusija i zloglasna paravojna grupa Wagner napravili su taktički napredak u posljednja četiri dana, tvrde iz ovog ministarstva napominjući da je vrlo vjerovatno riječ o pokušaju da se okruži Bahmut sa sjevera i prekinu komunikacijski kanali.

Dodaje se da Rusija, međutim, "vjerovatno neće uskoro okružiti grad jer ukrajinske snage održavaju stabilne odbrambene linije i kontrolu nad putevima lanaca opskrbe".

 

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u ponedjeljak kasno navečer poručio je putem društvenih mreža da se gradovi Bahmut i Soledar drže uprkos snažnim razaranjima.

Govorio je i o novim, jačim napadima na Soledar gdje, kako je rekao, "više nema zidova, a zemlja je prekrivena ruskim leševima".

- Situacija je jako teška, gotovo da nije ostalo zidova. Zahvaljujući otpornosti naših ratnika u Soledaru, dobili smo dodatno vrijeme i novu snagu za Ukrajinu - rekao je Zelenski.

Ukrajinski dužnosnici, pod vodstvom vrhovnog komandanta generala Valerija Zalužnog, upozorili su da Rusija vjerovatno priprema svježe trupe za novu, veliku ofanzivu na Ukrajinu, vjerovatno na glavni grad Kijev.

Ruski napadi bili su u posljednje vrijeme usmjereni na Soledar u očitom pokušaju da izoliraju grad, piše The Guardian.

Ako Rusi preuzmu kontrolu nad Soledarom, koji se nalazi sjeveroistočno od Bahmuta, ukrajinske snage na tom području našle bi se u obruču.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.