open-navfaktor-logo
search
Egipat
Brod zaglavio u Sueskom kanalu i blokirao promet: Odmah porasle cijene nafte
Ogromni kontejnerski brod dužine četiri fudbalska terena zaglavio se u egipatskom Sueskom kanalu, blokirajući jedan od najprometnijih svjetskih trgovačkih puteva.
24.03.2021. u 18:39
get url
text
Brod zaglavio u Sueskom kanalu

Svjetski mediji prenose da je blokirano na desetine plovila, čekajući da spasilački čamci oslobode 400 metara dugačak brod, kojeg je snažni vjetar pomjerio s kursa.

Egipat je ponovo otvorio stari kanal kako bi preusmjerio malo prometa dok se brod ne bude mogao opet kretati.

Blokada je dovela do porasta cijena nafte na međunarodnim tržištima, piše BBC.

Oko 12 odsto globalne trgovine prolazi Sueskim kanalom, koji povezuje Sredozemlje s Crvenim morem i pruža najkraću morsku vezu između Azije i Evrope.

Ever Given, brod registriran u Panami, iz Kine je išao prema lučkom gradu Roterdamu u Nizozemskoj i prolazio je sjeverno kroz kanal na putu prema Mediteranu.

Brod od 200.000 tona, izgrađen 2018. godine, a njime upravlja tajvanska transportna kompanija Evergreen Marine, nasukao se i stao bočno preko plovnog puta u utorak oko 7.40 sati po lokalnom vremenu.

S 400 metara dužine i 59 metara širine, brod je blokirao put ostalim plovilima koja su sada zarobljena i u redovima u oba smjera.

Kompanija koja upravlja brodom za kontejnere, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), negirala je ranije izvještaje da je brod već djelomično pretovaren.

U izjavi se navodi da su joj prioriteti "sigurna plovidba broda i da se sigurno nastavi morski promet u Sueskom kanalu".

Stručnjaci su upozorili da bi proces mogao potrajati nekoliko dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.