open-navfaktor-logo
search
Sarajevska kompanija
BS Telecom Solutions uspješno završio projekat na najdužem drumskom tunelu u Srbiji
Posebno smo ponosni na činjenicu da smo ovaj posao dobili u žestokoj konkurenciji velikog broja svjetskih poznatih kompanija u javnoj nabavci provedenoj po EIB i EBRD procedurama, rekao je direktor BS Telecom Solutions Mirza Varatanović
22.05.2019. u 10:15
get url
text

Bosanskohercegovačka kompanija "BS Telecom Solutions" iz Sarajeva uspješno je završila ugradnju vlastitog saobraćajnog informacionog sistema i softvera za upravljanje i kontrolu saobraćaja "BS Husky" na tunelima u sklopu južnog kraka autoputa koridor 10 u Srbiji, koji je krajem prošle sedmice pušten u promet.

BS Telecom Solutions

Koridori Srbije kao investitor su veoma zadovoljni izvršenim radovima, što je vidljivo iz izjave direktora sektora za izgradnju u "Koridorima Srbije" Aleksandra Senića datoj medijima u Srbiji.

"Tunel je izgrađen po najvišim svjetskim standardima i da je danas, i u ovom momentu možda i najopremljeniji".

BS Telecom Solutions

Naveo je da jučer pušten i radio-signal i da u tunelu funkcioniše i mobilna telefonija. U dva tunela na ovoj dionici - Manajle i Predejane uloženo je 13 miliona eura, a u tunelu Manajle postoji 13 bezbjednosno-sigurnosnih sistema koji, između ostalog, u slučaju nekih težih incidenata sprječavaju ulazak novih putnika u tunel. Također, za vozila koja se kreću u tunelu veoma sporo, brzinom oko 30 kilometara, oglasit će se razglas koji će ih upozoriti na to. Postoji veliki broj senzora i veliki dio toga je automatizovan, izjavio je Senić.

Mirza Varatanović

Mirza Varatanović, direktor BS Telecom Solutions, ističe kako su sve radove završili u rekordnom roku.

-Posebno smo ponosni na činjenicu da smo ovaj posao dobili u žestokoj konkurenciji velikog broja svjetskih poznatih kompanija u javnoj nabavci provedenoj po EIB i EBRD procedurama. Pokazali smo da smo kompanija koja kreira vlastite inovacije, te zahvaljujući domaćoj pameti uspješno poslujemo na domaćem i međunarodnom tržištu gdje sve više izvozimo. Danas smo završili prvi od tri projekta koja realizujemo u Srbiji i veoma brzo očekujemo uspješnu implementaciju i druga dva projekta - istakao je Varatanović, dodajući da ga posebno raduje što se još jednom pokazalo da je "BS Husky" softver lider na tržištu ITS-a (InteligentTransportation System).

Sarajevska kompanija nastavlja sa realizacijom sličnih poslova, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.