open-navfaktor-logo
search
Presuda kantonalnog suda
Bugojancu godina zatvora zbog nesreće u kojoj je poginuo 31-godišnji Ahmed Jašarević
Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je 26-godišnjeg Mirnesa Bašića iz Bugojna na godinu zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio 31-godišnji Ahmed Jašarević dok je teško povrijeđen N. K. (1970).
21.02.2022. u 11:03
get url
text

Nesreća se dogodila 5. marta prošle godine oko 21 sat, u ulici Slobode u Bogojnu.

Prema presudi, Bašić je sa 1,37 promila alkohola u krvi upravljao automobilom "mercedes", koji je vozio brzinom od 87 km/h, iako je ograničenje brzine u ovoj ulici, budući da se nalazi u naseljenom mjestu, bilo 50 km/h.

U jednom trenutku izgubio je kontrolu nad vozilom, te je prednjim desnim točkom udario u ivičnjak, nakon čega se vozilo popelo na ivičnjak i udarilo u stub ulične rasvjete, a potom zadnjim lijevim vratima u stablo, nakon čega se auto prevrnulo na bok.

Od siline udara Jašarević, koji se nalazio na mjestu suvozača, zadobio je teške povrede od kojih je preminuo na mjestu nesreće, dok je N. K., koji je bio na zadnjem sjedištu "mercedesa", zadobio teške povrede koje uključuju prijelome sljepoočne i potiljačne kosti sa krvarenjem u moždanim ovojnicama, serijski prijelom rebara, lom noge, nagnječenje pluća, te brojne druge povrede.

Sud ga je proglasio krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa u vezi s ugrožavanjem javnog prometa.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci, dok je oštećeni N. K. upućen na parnični postupak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.