open-navfaktor-logo
search
Izvještaj međunarodne agencije
Centralna banka BiH: Kreditni rejting naše države ostaje B+ sa stabilnim izgledima
Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, "B+" sa stabilnim izgledima, saopćila je Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH), prenosi Anadolija.
05.02.2024. u 19:08
get url
text

U izvještaju za BiH, analitičari S&P navode da će se u periodu od 2024-2027. ekonomski rast povećati oko tri posto u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji usljed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje.

Uprkos internim i eksternim izazovima, ekonomija BiH pokazala je otpornost tokom 2023. godine, uz procjenu rasta realnog GDP-a od oko dva posto, nakon ekspanzije od skoro četiri posto u 2022.

- Usporavanje ekonomskog rasta posljedica je slabijih performansi u ključnim trgovinskim partnerima BiH, uglavnom iz Evropske unije, te utjecaja visoke inflacije na privatnu potršnju. Svijetlu tačku, kako navode analitičari, predstavlja snažna ekpanzija turizma od 15 posto u prva tri kvartala 2023, čime je podržan ekonomski rast zemlje. Od 2024. godine, prema ocjeni analitičara S&P, BiH će zabilježiti ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što bi trebalo podstaći rast izvoza. Inflacija je u novembru pala na 1,7 posto, te se očekuje da će to utjecati na realni rast plaća i privatnu potrošnju. Također, očekuje se nekoliko velikih investicijskih projekata, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva, što će podržati rast tokom narednih nekoliko godina - saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Neto dug BiH iznosi oko 20 posto GDP-a, što je umjeren dug za zemlje u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u narednih četiri godine. Također se očekuje da će Bosna i Hercegovina zadržati aranžman valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluka, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.