open-navfaktor-logo
search
Razbijanje jedinstva
Češki ministar Dvorak: Orban je trojanski konj koji štiti ruske interese
Mađarski premijer Viktor Orban je trojanski konj koji razbija evropsko jedinstvo i štiti ruske interese, rekao je češki ministar za evropska pitanja Martin Dvořák nakon što je Orban blokirao finansijsku pomoć Ukrajini tokom prošlosedmičnog samita Evropskog vijeća, prenosi Euractiv.
18.12.2023. u 08:19
get url
text

- Danas je Orban taj trojanski konj, koji intenzivno i nažalost sve efikasnije razbija to jedinstvo i pokušava pokazati da trebamo zanemariti Ukrajinu - rekao je Dvořák tokom rasprave koju je emitirao CNN Prime News.

Prema češkom ministru za EU, Orban ucjenjuje Evropu i zloupotrebljava pravo veta.

Tokom sastanka čelnika Evropskog vijeća, Orban je napustio prostoriju, omogućivši samitu da odobri otvaranje pregovaračkih pregovora s Ukrajinom. Međutim, blokirao je debatu o dugoročnoj reviziji budžeta EU-a, koja je uključivala oko 50 milijardi eura podrške Ukrajini.

Orban se suočava s kritikama jer je navodno koristio ukrajinsko pitanje kao polugu u pokušaju da otključa pristup fondovima EU-a, koji su zamrznuti zbog prijetnje vladavini prava u zemlji od trenutne mađarske vlade. Evropska komisija je prošle sedmice odlučila da otključa 10 milijardi eura pošto je Mađarska objavila reforme pravosuđa. Međutim, oko 21 milijardu eura ostaje zamrznuto.

- Mislim da je pravo ime (mađarskog pristupa) ucjena. Mislim da je pravo ime zloupotreba prava veta, ne da bi se zaštitili nacionalni interesi Mađarske, već da bi se zaštitili interesi Rusije - rekao je Dvořák.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.