open-navfaktor-logo
search
Pomoć iz Njemačke
Četiri najuspješnija konzorcija u BiH dobit će poticaje 1,4 miliona eura
Četiri najuspješnija konzorcija iz Bosne i Hercegovine odabrana su za finansiranje u okviru prve faze projekta Regionalni challenge fond (RCF), istaknuto je prilikom dodjele grantova RCF-a u BiH koja je upriličena u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu i na kojoj su se okupili predstavnici Komorskog investicionog foruma, njemačke ambasade, Njemačke razvojne banke, nadležnih ministarstava i konzorcija.
09.02.2022. u 12:12
get url
text
Vanjskotrgovinska komora BiH
Vanjskotrgovinska komora BiH

U okviru prve faze projekta RCF bit će investirano 1,4 miliona eura, a najuspješniji projekti su iz četiri bh. grada - Bijeljine, Bosanske Gradiške, Ilijaša i Sarajeva. Oni su odabrani među 43 prijave od kojih je najviše bilo u sektorima mašinstva i obrade metala.

Direktor bh. ureda KfW Njemačke razvojne banke Adam Drosdzol je rekao da je KfW inicirao pokretanje ovog projekta, te da pokriva njegove finansijske aspekte.

- Drago mi je da je veliki broj aplikacija stigao iz BiH i da će projekat doprinijeti boljoj saradnji između poslovnog i obrazovnog sektora, potrebama kompanija za radnom snagom, kao i u pogledu radnih mjesta - naveo je Drosdzol.

Koordinator projekta RCF Balša Culafić, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6, rekao je da Regionalni fond za izazove predstavlja jednu značajnu incijativu za cijeli region koja je dala dobre rezultate u prvom pozivu u ukupnom iznosu dodjeljenom za implementaciju projekata od 14,5 miliona eura.

- Fascinantni rezultati postignuti su u BiH, četiri projekta odabrano je za finansiranje u ukupnom iznosu od 1,4 miliona eura bespovratne pomoći - istakao je Culafić izražavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli dosadašnjoj realizaciji projekta i dodajući da je već krajem februara planirana objava drugog poziva.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i član Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6 BiH Ahmet Egrlić je rekao da se radi o jednom od najznačajnijih projekata dualnog obrazovanja u regionu koji je rezultat zajedničkog rada svih šest komora Zapadnog Balkana koje su tražile i dobile podršku Vlade Njemačke za njegovu realizaciju.

- Komorski investicioni forum ima tendenciju da potpuno integriše poslovnu zajednicu u regionu. Nadamo se da ovo neće biti jedini primjer dualnog obrazovanja, već da će se on uvesti u cijeloj BiH, odnosno da svi kantoni, entiteti i Brčko distrikt snažnije zakorače u ovaj proces, jer se danas u BiH proizvode kadrovi koji ne mogu odgovoriti svim postavljenim radnim zadacima - rekao je Egrlić.

Prema njegovim riječima, dualno obrazovanje je novo usavršavanje, sticanje novih vještina koje traže poslodavci, a ovaj projekat će pokazati koliko je to zapravo potrebno. Učenici će na ovaj način biti u prilici da steknu praktična znanja koja su potrebna poslodavcima.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je rekla da je Srednjoškolski centar u Ilijašu jedna od škola iz KS koji su aplicirali i odabrani za učešće u tom projektu.

- Kroz izdvajanje od skoro milion maraka u Srednjoškolskom centru Ilijaš pristupit će se jednoj transformaciji okruženja kroz unapređenje infrastrukture u školi, ali i kroz kupovinu savremene opreme na kojoj će učenici raditi pripreme za svoje dalje stručno obrazovanje - navela je Hota-Muminović.

Direktor Tehničke škole iz Bosanske Gradiške Vlado Tomić rekao je da je ova škola zajedno sa po tri firme iz drvnog i metalskog sektora aplicirala za sredstava iz tog fonda, kako bi stručno osposobili učenike i dali im što kvalitetnija znanja, kako bi zadovoljili potrebe poslovne zajednice. 

Direktor Srednjoškolskog centra u Ilijašu Amir Džafo rekao je da projekat tog konzorcija predstavlja značajno unapređenje sistema srednjeg stručnog obrazovanja, a u ovom dijelu će biti promovisano učenje kroz rad, te će biti omogućeno da se dio nastavnog procesa iz informatičke grupe predmeta odvija u kompanijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.