open-navfaktor-logo
search
Stvorene zalihe
Cijene nafte idu prema najvećem sedmičnom padu u nekoliko mjeseci
Cijene nafte pale su u petak, krećući ka svom najvećem sedmičnom padu od maja, jer su očekivanja većih zaliha uplašila investitore, s tim da će OPEC vjerojatno povećati proizvodnju kako bi ispunio potencijalni preporod potražnje jer će sve više zemalja oporaviti se od pandemije.
16.07.2021. u 10:11
get url
text

Nafta Brent za septembar je pala za 37 centi na 73,10 dolara po barelu, što je pad od 3,2 posto ove sedmice nakon dva dana velikih gubitaka. To će označiti najveći sedmični pad za Brent pad od maja.

Američka sirova nafta za august je pala za 35 centi na 71,30 dolara po barelu, na putu da izgubi više od četiri posto ove sedmice, što je najveći sedmični pad od marta.

Rasprave o politici ponude u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i drugih proizvođača, grupe pod nazivom OPEC+, završile su bez dogovora ovog mjeseca nakon što su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) usprotivili produženju politike proizvodnje nakon aprila 2022. 

Saudijska Arabija i UAE postigli su kompromis ove sedmice, utirući put za OPEC+ da finalizira sporazum koji će omogućiti veću ponudu na tržištu, javlja Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.