open-navfaktor-logo
search
Barel ispod 100 dolara
Cijene nafte pale na najniži nivo od januara zbog podizanja kamatnih stopa
Cijene nafte prošle su sedmice pale na najniže nivoe na globalnim tržištima, četvrti put zaredom jer centralne banke podižu kamatne stope zbog visoke inflacije, što bi moglo uzrokovati recesiju, a time i pad potražnje za naftom.
26.09.2022. u 10:39
get url
text

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice za 5,7 posto, na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,5 posto, na 78,75 dolara.

Pad cijena na najniže nivoe od sredine januara posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i sve većeg rizika od recesije. Zbog visoke inflacije, centralne banke podižu kamatne stope, što usporava rast privreda i time slabi potražnju za energentima.

Prošle sedmice su američka i švicarska centralna banka podigle ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, a britanska i norveška centralna banka za pola poena. Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja ugušiti privredni rast i pokrenuti recesiju, koja je u eurozoni vrlo vjerovatna. 

Snažan dolar je također negativno utjecao na cijene nafte. Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrijednosti SAD-a u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice tri posto i dostigao novi najviši nivo u posljednjih 20 godina. A to poskupljuje naftu za kupce u drugim valutama, što negativno utječe na potražnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.