open-navfaktor-logo
search
Slabi inflatorni rast
Cijene nafte porasle na svjetskim berzama
Cijene nafte porasle su danas zbog očekivanja ekonomskog stimulansa od Kine, zdrave potražnje u ostatku Azije i pada američkih zaliha sirove nafte.
11.04.2023. u 10:29
get url
text

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za 64 centa, ili 0,8 posto, na 84,82 dolara po barelu, dok su ugovori na američki WTI porasli za 67 centi, ili 0,8 posto, na 80,41 dolara po barelu.

Podaci iz Kine pokazali su da je inflacija u martu dostigla najsporiji tempo od septembra 2021. godine, što sugerira da je slaba potražnja i dalje prisutna usred neujednačenog ekonomskog oporavka, što je potaklo očekivanja da bi Peking mogao poduzeti korake za jačanje rasta.

Terminski ugovori na naftu su također porasli kako je dolar slabio zbog očekivanja da se američke Federalne rezerve približavaju kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa. Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za one koji imaju druge valute.

Znakovi velike potražnje za gorivom u Indiji, trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte, u martu su također podržali cijene.

Prošlog mjeseca je potrošnja goriva skočila za pet posto u odnosu na godinu ranije, na rekordnih 4,83 miliona barela dnevno.

Terminski ugovori na naftu su porasli za više od pet posto otkako su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, uključujući Rusiju, iznenadili tržište prošle sedmice novom rundom smanjenja proizvodnje koja će početi u maju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.